det måste få ett slut.

18.10.2017 kl. 15:36


Texten postade jag på Instagram tidigare idag.

Jag har funderat i flera dagar på #meetoo. Läst vad andra har skrivit om vad de varit med om, tänkt att jag haft tur som inte upplevt något sånt. Så kom jag ihåg. Den här tiden för tre år sen satt jag på bussen påväg till mitt dåvarande jobb. In i bussen kommer en man i över medelåldern och förflyttar sig säte efter säte längre bak för att till slut sätta sig bredvid mig längst bak i bussen. Han sätter sig tätt intill, kanske säger något till mig som jag inte förstår, och så tar har min hand och håller mig i handen. Sitter och håller i handen som om vi skulle vara ett par. Jag sitter förstelnad och släpper inte. Vet inte vad jag ska göra. Efter ett tag stiger jag upp, säger jag ska stiga av och sätter mig sen längst fram i bussen. Han sätter sig bredvid nästa kvinna i bussen.

Det kanske inte låter som något hemskt, men jag började må fruktansvärt. Mådde illa, kände mig smutsig och hade obehag att åka buss i en bra stund efteråt för att jag var rädd att han skulle stiga på igen. Den dagen tvättade jag händerna säkert 100 gånger. Vill få bort alla spår av honom. Det han då gjort var inget övergrepp som kan jämföras med våldtäkt eller liknande, men det var något som kränkte min integritet. Fick mig att känna mig obekväm. Jag kände direkt att jag inte tyckte det här var okej, men ändå vågade jag inte göra något till en början.

Vi måste få slut på att män tror de ha något rätt till kvinnor och deras kroppar. Lära dem stopp min kropp och oavsett om det är fysiskt eller verbalt så är det inte. okej. Också att ni ska ta ansvar för era medmän, säg åt dem när de gör något opassande. Call them out. Att så gott som varje kvinna i min närvaro och flöde varit med om någon form av sexuellt övergrepp och trakasserier är. inte. okej. 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
34640EF4-BEBB-458B-8393-B7AD8D6AD320

  Jenna / 24 / Helsingfors

Jobbar som verksamhetledare på Svensk Ungdom, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)su.fi

 

Follow on Bloglovin

SAM_6011_Fotorddd

bokklubben-rund