hemma hos Märta.

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Igår träffades bokklubben för att göra något som vi sett såå mycket framemot att göra enda sedan vi fick förfrågan. Vi spenderade några timmar hemma hos Märta för ett projekt för Schilts och Söderströms. Men mer om det senare, här får ni bara en liten tjuvkik hemma hos henne. 

09.11.2017 kl. 22:22

måndagsklubben möts igen.

Bokklubb hos Saga

Igår vankades bokklubb igen och vi träffades hemma hos Saga i århundradets snyggaste lägenhet i Tölö. 

Bokklubb hos Saga

Vi dukade upp med gott ofc och satte oss till bords för att diskutera Kjell Westös Den svavelgula himlen. Även om nu inte alla hade läst den (eh jag) så fick vi igång en riktigt intressant diskussion men iof väldigt många sidetracks men ändå. 

Bokklubb hos Saga

Det är så roligt att umgås med dessa då vi egentligen inte känt varandra så värst länge, och på många sätt har helt olika bakgrund. Så vi hamnar ofta in på långa diskussioner om barndom, tonår och saker vi upplevt. Det känns lite som om jag lär känna dem på ett nytt sätt för varje gång vi umgås. Och även om de inte känt mig mer än några år, så känns det ändå som om de är några av de människor som känner mig allra bäst. 

Bokklubb hos Saga

Efter att ha ätit aldeles för mycket chips och hummus, pratat klart om boken och funderat på *livets stora frågor* så gick vi ut i helsingforskvällen, kramades hejdå och åkte hem. 

07.11.2017 kl. 12:04

bokmässan som kom och gick.

bokmässan

Nu tänkte jag vi skulle ta en snabb titt på förra veckosluts bokmässa. Hann vara där både fredag och lördag. På fredag gled jag mest runt, lunchade med Kaneli och Saga och shoppade lite böcker. Som man ska på en bokmässa. 

bokmässan

På lördagmorgon var jag tillbaka igen med lite mer pirr i magen, jag skulle nämligen sitta på scen med Anna Lindholm och Johanna Holmström för att diskutera om kvinnor i historien. Konstigt nog var jag inte speciellt nervös, vilket jag i och för sig aldrig brukar vara just precis före jag ska göra något. De går liksom skönt nog över just precis före. 

bokmässan

bokmässan

Samtalet gick riktigt bra (sade folk iallfall, tycker det är lite svårt att bedömma själv när jag inte ser det utifrån hehe) och jag var helt nöjd med alla frågor och att min hjärna fungerade under press. Dessutom kom det jättemycket folk vilket var superroligt! Var lite rädd att det inte skulle komma folk när det ändå var 10:30 men så var helt tydligt inte fallet!

Efteråt gick vi runt lite med Sara och Marcus som var mitt stöd och sällskap. Kikade på lite fler böcker, åt massa gratisprover på mat- och vinmässan och så åkte vi in till stan för att möta upp killen och Agnes. En relativt kort men effektiv och framförallt rolig bokmässa!

bokmässan

Och ja, vad kom jag hem med då? Jo detta! Älskar att köpa böcker åt Agnes så det blev som vanligt mest åt henne. Några julklappar och några som hon fick direkt. Åt mig själv köpte jag nyaste Dan Brown och en samling av Edith Södergran. Och så kom det en muminmugg på köpet hos Förlaget. Dessutom nappade jag med en posterstories som mina fina vänner gjort!

Bra skörd ändå! 

02.11.2017 kl. 22:09

böcker och kvinnor i historien.

Helsingfors bokmässa

Helsingfors bokmässa

Helsingfors bokmässa

Från bokmässan förra året

Åh vet ni? Imorgon drar det igång. Älskar älskar bokmässan. Känner alltid att jag är i mitt esse på bokmässan, omringad av kulturmänniskor och böcker. I år blir det lite extra spännande eftersom jag för första gången ska sitta på scen. På lördagen 10:30 kommer jag leda ett samtal med Johanna Holmström och Anna Lindholm om kvinnor i historien på Tottiscenen. Så spännande och framförallt intressant. Båda deras böcker tangerade kvinnors roll i historien på olika sätt och det här är ett ämne som man skulle kunna diskutera i evigheter.

Så snälla snälla kom och lyssna. Det skulle vara jätteroligt! Och på Århundradets bokklubb har vi en lång lista med tips på allt bra program under dessa fyra dagar. Vi ses väl där?

25.10.2017 kl. 21:45

århundradets bokklubb - blogg edition.

Bilder från Århundradets bokklubb

Ni har väl inte missat att vår eminenta bokklubb har kommit igång nu i höst och vår blogg har också vaknat till liv? Tycker vi har levererat ganska bra innehåll de senaste veckorna om jag får säga det själv. Vi har bland annat bloggat om vad vi läser för tillfället, tipsat om deckare för ovanlighetens skull och sms-recenserat senaste Nu imorron. Det kommer nya grejer hela tiden så glöm inte att kika in där nu som då! 

→ arhundradetsbokklubb.ratata.fi ←

26.09.2017 kl. 21:50

älskade bokhöst.

bokhösten

bokhösten

Ah jag älskar bokhösten. Det är väl ändå den tiden då det bästa böckerna för året kommer ut. Så känns det iallafall. I höst har jag laddat upp med en riktigt maffig hög med böcker. Allt från självbiografi till deckare till antologi till klassiska romaner. Tycker det känns som om just den här hösten levererar extra bra litteratur. Både Förlaget och Schildts & Söderströms har varit gulliga nog och skickat mig ett gäng böcker. Förlaget med Själarnas Ö av Johanna Holmström, Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelgen och Människohundarna av Litterärt skapande. Sets skickade Kjell Westös Den svavelgula himlen, Blå villan av Eva Frantz och Projekt Ines av Anna Lindholm. Sista boken i högen är Åsa Mobergs Livet.  

Själarnas Ö har jag ju redan läst ut och Projekt Ines är en nyutgåva som jag ska läsa igen (det är en av min absoluta favoritböcker). I fredags köpte jag Livet och har nu börjat läsa den, så spännande och intressant. Kanske mest för att jag vet en hel del om hennes släkt, så det är extra kul förstås. Den som jag är mest sugen på just nu är Blå villan, så det blir nog nästa på tur. Åh, så himla många bra böcker att jag inte ens vet hur jag ska hinna läsa alla! Känns också fint att det är en ganska varierande hög med böcker, mycket finlandssvenskt och väldigt många kvinnliga författare. Fin kombo tycker jag.

bokhösten

Någon bok som ni är extra sugen på att läsa?

03.09.2017 kl. 21:40

en ljudbokssommar.

Idag åker jag iväg på en månads lång semester till Österbotten med le kiddo. Efter en vecka kommer killen och då tänker jag att med våra föräldrar runt hörnet hela tiden som gärna hänger med ungen ska jag inta liggande läge och lyssna skiten ur ljudböcker. Sommaren är ju ändå den bästa tiden för ljudböcker. Den här sommaren testar jag på Bookbeat (hittade en månaders gratis på Michaela Fornis blogg, tips!) och här ovan ser ni böcker jag har på min "läslista". 

Alla Harry Potter-böcker finns på engelska och eftersom jag läst dem hur många gånger som helst på svensa tänker jag att det kan vara mysigt att lyssna på dem på engelska. Dessutom behöver en ju inte varit fullt koncetererad, så de är perfekt att ha på i bakgrunde. Alla borde vara feminister har jag ännu inte läst och den går bara på 40 minuter så det är ju perfekt. Den allvarsamma leken känns som den perfekta hänga i trädgården-boken, klassiker fungerar perfekt till sånt. Expeditionen av Bea Uusma har jag läst (och älskat) så efter att Kaneli tipsade om den som ljudbok (älskade också Beas sommarprat) så tänkte jag att jag måste lyssna på den asap. Det här är hjärtat tipsade Sandra Beijer om, tyckte den lät myisg. En man som heter Ove är jag kanske sist i världen med men vill inte se filmen före jag läst boken så det börjar väl bli dags nu. Häxan håller jag på och lyssnar på as we speak. Har alltid gillat Camilla Läckbergs deckare och även om jag på senare tid varit lite less på deckare så funkar ändå den här. Plus att deckare + ljudbok är den bästa kombon. Två systrar har jag varit sugen på sen Saga skrev om den i bokklubbsbloggen. Aktuell och obehaglig på samma gång, men känns ändå på något sätt viktig att läsa. 

Om ni har några ljudböcker som ni tycker är riktigt pärlor får ni gärna tipsa om dem. Vet nu inte hur många böcker jag komma hinna avverka men en kan ju alltid forsätta prenumerera i höst hehe. 

21.06.2017 kl. 07:19

naturligt glutenfritt.

Naturligt glutenfritt

I måndags fick jag en lapp om att jag hade ett paket att hämta ut. Hade ingen aning om vad det kunde vara så traskade ivrigt iväg till posten. Och vad låg i paket då? Jo den här fina boken: Naturligt glutenfritt av Malin Båtmästar. Jag är en kokbokssamlare av rang och har en ganska bra samling kokböcker. För mig finns det en sak som är avgörande när det kommer till kokböcker: Layouten och bilderna. 

Naturligt glutenfritt

Naturligt glutenfritt

Och Naturligt glutenfritt får verkligen full pott när det gäller snygghet. Layouten är on point, bilderna är sjukt snygga och layouten riktigt riktigt fin. Recepten gillar jag också, även om jag kanske känner att glutenfria recpet är lite jobbiga för det kräver såå många ingredienser (som jag inte har). Men för magen vore det väl bra att äta lite mer av de glutenfria. Stort plus får boken också för inslag från andra café. Jag älskar Raawka så gillade förstås den delen extra mycket. 

Även om jag tidigare inte varit övertygad av de (få) kokböcker som kommit ut i svenskfinland så blev jag verkligen positivt överraskad av den här. Helt klart värt ett köp! Kolla in den mer på Förlagets hemsida

PS. Kom ihåg att anmäla er till författarfrukosten tillsammans med Malin nu på lördag. Det finns ännu några platser kvar. Klicka här för mer info!

10.05.2017 kl. 06:21

vecka nitton.

ett, två, tre, fyra

Första veckan på länge utan extra lediga dagar, känns som om den här veckan kommer kännas evighetslång. Just nu sitter jag med en tekopp, vår mysigaste filt och House of Cards på tv:n (nu säsong kommer i slutet av mig så tänkte jag skulle kolla gamla avsnitt tills dess). Agnes sover förhoppningsvis en stund till så jag hinner jobba undan lite grejer. Den här veckan var det egentligen tänkt att vi skulle åka till Österbotten över helgen, men eftersom jag ska jobba blir det inte av. Lite tråkigt, men det händer så himla mycket roligt här i helgen så inte mig emot!

Veckan som kommer…

…ska jag: Idag ska jag iväg på möte (om jag orkar, känns som jag håller på och bli sjuk och det har jag verkligen inte tid med!), på onsdag ska vi till Busholmen, på fredag ska jag försöka gå på Helsinki Lit, lördag ordnar jag författarfrukost och så ska vi på inflyttningsfest och så på söndag är det morsdag. 

…ser jag fram emot: Lördagen! Ska bli så himla skoj att gå på fest <3

…äter jag: Mat smarriga frukost på författarfrukosten. Mmm så peppad på det!

…planerar jag att: Helgens evenemang mest. 

…längtar jag efter: Söndag när jag ska får fira min andra morsdag. Har droppat hintar om massa saker jag vill göra och presenter jag vill ha (pioner! marimekkomuggar!) men eftersom mitt barn är ett år så är det kanske inte så stor chans för något av sakerna hehe. Nånej, vill mest mysa med min familj och kanske gå på museum eller något sånt. 

…köper jag: Gick så himla mycket pengar på cafébesök i helgen så max en flarra vin till helgen antar jag. Måste hålla i slantarna osv. 

08.05.2017 kl. 11:30

tända ljus, vin och under klockan.

Bokklubb

Bokklubb

Bokklubb

Igår kom dessa babes hem till oss för att snacka Bildhuggarens dotter och hänga. Vi dukade upp med massa gott som vi kom på: mango, chips, hummus, oatlydipp, morot och chokladcookies. Och rödvinsbubbel förstås. Vi hann typ inte ens börja diskutera boken innan chipset var slut hehe. Det gick så långt att vi måste gå och köpa mera chips...

Nåja, efter att ha pratat om boken en stund så övergick vi istället till det bästa jag vet: Nämligen spela Under Klockan. ÄLSKAR det spelet och dessutom så skoj att spela med människor som älskar spelet lika mycket. Ett under att Agnes sov igenom vårt hetsiga spel också, men tydligen gillar hon  att ha oss som bakgrundsljud. Lite före elva vinkade vi hejdå efter ett demokratiskt spel där ingen varken vann eller förlorade. Alltid bra så!

04.05.2017 kl. 09:36

omgiven av briljanta hjärnor och stor passion.

Spleenish

I påskas läste jag denna lilla pärla. Spleenish är Ulla Donners sprillans nya serieberättelse och tangerar ångest och osäkerhet på ett fyndigt och humoristiskt sätt. "Möjligheterna är oändliga för en som är ung och lovande: tvärkonstnärliga projekt, zine, foto, matblogg, stickblogg, nästa generationsroman. Men varför göra någonting annat än vältra sig i självömkan, hemma i sina underkläder?" 

Spleenish

Spleenish

Spleenish

Den är verkligen så rolig. Flera gånger skrattade jag högt dels för att jag verkligen kände igen mig i situationer, men också för att hon driver med trender och stereotyper på ett genialiskt sätt. Jag menar, kolla bara här ↑. Så spot on. I och med att det är en serie läser man de blixtsnabbt och den är till exempel perfekt som gåva till någon som kanske annars inte läser så mycket. 

Hanna jobbar på ett längre inlägg om boken, så håll utkik på Århundradets bokklubb. Det var allt för den här gången, nu ska jag forsätta titta på netflix och förbereda blogginlägg till valborg och första maj. Ha en lugn och skön lördag. 

29.04.2017 kl. 13:41

terasspremiär med bubbel och babes.

Måndagsklubb

Måndagsklubb

Måndagsklubb

Måndagsklubb

Igår efter att gjort middag med ena handen och mjöd med andra lämnade jag ett bombnedslag till kök, smetade på lite rött läppstift, satte solglasögonen på näsan och åkte in till stan. Efter lite miss med ställen satte vi oss till sist på Strindberg. Med ett glas cava satt vi hade vi en spontanträff om Sleenish. Solen gick dock bakom husen ganska snabbt, så då gick vi in i värmen istället och forsatte prata om allt från skam till förlagens höstkataloger och de fakto att jag så gott som aldrig (!) analyserar något jag ser på. 

Nu är det dock inte längre måndagkväll utan tisdag dag och jag har en stinkande unge som står och pillar på datorn och konstant skakar på huvudet när jag frågar om hon bajsat (även om lukten avslöjar henne). Kontraster konraster. 

25.04.2017 kl. 15:21

en bok och en ros till alla.

Boken och rosens dag

Boken och rosens dag

Idag är det boken och rosens dag. Dagen går alltså ut på att kvinnorna ska ge en bok åt männen och männen en ros åt kvinnorna. Tycker själva konceptet är lite småsunkigt och föråldrat, så tycker att vi kör på konceptet en bok och en ros, åt alla! Och dagen till ära måste jag förstås tipsa om bokerbjudanden och annat bokrelaterat. 

→ Vi börjar med böcker i min bokhylla som är helt lysande, perfekta som gåva åt någon du gillar eller bara en bok åt dig själv när du vill unna dig en riktigt bra en: 

Projekt Ines av Anna Lindholm har jag tjatat om så himla mycket, men den är verkligen jätte bra och dessutom kommer den i nytgåva i sommar (med citat från min blogg!)

Spleenish av Ulla Donner läste jag ut under påsken och den är så himla rolig och fiffig. Ska skriva mer om den nästa veckan men måste ändå tipsa om den för den är den perfekta gåvan.

Komenten kommer av Tove Jansson är en en av de finste muminböckerna och passar bra för både stora och små.

Århundradets kärlekshistoria av Märta Tikkanen. Enligt mig hennes succéroman som är så spot on, vacker och stark. Om man ska läsa något av Märta Tikkanen är det denna!

Och till sist Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma, en av mina bästa böcker i världen. Den är så gripande, spännande, sorglig och underbar. Dessutom är Bea Uusma en av de mest inspirerande kvinnor jag vet och bara allt med Expeditionen är fakta och fiktion i en perfekt mix. 

→ Så av slutar vi med bokerbjudanden. Det är ju givet en dag som denna. Adlibris har en kampanj med vårläsning för 9,90€ och där finns massa läsvärt (bland annat De ploygotta älskarna som jag skrev om i veckan!). 

Happy reading <3

23.04.2017 kl. 12:47

Har du inte ibland önskat att allt, och då menar jag inte bara tallarna, skulle vara annorlunda? Historien, allt, livet?

de polygotta älskarna

De polygotta älskarna. Känns som en evighet sen jag läste den och har tänkt skriva om den hur länge som helst men aldrig kommit till skott. Men nu. Den fick augustpriset 2016 och har hyllats hit och dit. Såhär beskrivs den: 

Max Lamas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna som står på ruinens brant. Ellinor kommer från en by i Skåne. En dag sätter hon in en kontaktannons: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Och Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats.
I denna vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

De polygotta älskarna

De polygotta älskarna

Jag var bombsäker när vi skulle börja läsa denna (det var alltså vår senaste boklubbsbok) att jag inte skulle gilla den. Den kändes alldeles för flummig, högtravande och creddig på något sätt. Men oj så fel jag hade. Tyckte den var fängslande, vacker och sjuk på ett väldigt intressant sätt. Lina Wolff beskriver känslor på ett vacker sätt och jag fastnade flera gånger på meningar som jag kunde relatera till. 

En bok som överraskade och förvirrade, men på ett bra sätt. Det är andra året i rad som jag läst augustprisvinnaren och varit först skeptisk (story of my life) och sedan ändrat åsikt totalt. En av de mer intressanta böcker jag läst på länge och inte alls så högtravande och creddig som jag trodde. 

Kommer inte helt ihåg vad jag gav den, men tror det var 4 av 5. Det blev iallfall bokens betyg i bokklubben. Här kan ni läsa vad bokklubben tyckte om boken. Någon som läst den? Vad tycker ni?

19.04.2017 kl. 20:56

det öppnade ännu en flaska vin och lämnade inte sängen på hela helgen.

den lilla svarta

2017 första bok fick bli Den lilla svarta av Sanna Tahvanainen. Enda sen den kom ut har jag varit sugen att läsa den. Jag har alltid haft en grej för Coco Chanel och har tidigare också läst böcker och sett flera filmer om henne. Så i och med det hade jag ganska höga förhoppningar på den. 

Den handlar alltså om den mystiska kvinna som Coco Chanel var. Om mode och begär. Om hennes älskare som avlöser varandra och hur de blir hennes viktigaste verktyg. Efter saxen förstås. Förutom att vi får följa med i hennes ateljé får vi också följa med i hennes inre. Där gömmer sig en mörk hemlighet och hemska minnen från barndomen som jagar henne. 

den lilla svarta

den lilla svarta

Jag älskar berättelser om Coco Chanel. Hur hon kom från ingenting och bygde upp ett imperium. Hon var stark, stod på sig och gick sin egen väg. Det är den delen av hennes historia jag tycker är intressant. Visst är det också spännande att höra om hennes relationer, men det är kanske inte det som jag tycker är intressant.

Den här boken lägger mycker fokus på hennes relationer och väldigt lite på hennes karriär, vilket jag tycker är ganska tråkigt. Tycker inte att det som är intressant med Coco Chanel är hennes män, utan själva personen bakom Chanel. Men utöver det är boken välskriven och Sanna Tahvanainen är en riktigt skicklig författare. Men om man liksom är medveten om att boken kommer handla om hennes relationer så då tror jag att man gillar den mer. Hade kanske lite fel förhoppningar. 

Som sagt, jag hade lite för höga förhoppningar på den här boken och även om jag gillade den så var den inte riktigt så jag ville ha. Därför får den bara 2 av 5. 

19.02.2017 kl. 08:03
34640EF4-BEBB-458B-8393-B7AD8D6AD320

  Jenna / 24 / Helsingfors

Jobbar som verksamhetledare på Svensk Ungdom, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)su.fi

 

Follow on Bloglovin

SAM_6011_Fotorddd

bokklubben-rund