en ljudbokssommar.

Idag åker jag iväg på en månads lång semester till Österbotten med le kiddo. Efter en vecka kommer killen och då tänker jag att med våra föräldrar runt hörnet hela tiden som gärna hänger med ungen ska jag inta liggande läge och lyssna skiten ur ljudböcker. Sommaren är ju ändå den bästa tiden för ljudböcker. Den här sommaren testar jag på Bookbeat (hittade en månaders gratis på Michaela Fornis blogg, tips!) och här ovan ser ni böcker jag har på min "läslista". 

Alla Harry Potter-böcker finns på engelska och eftersom jag läst dem hur många gånger som helst på svensa tänker jag att det kan vara mysigt att lyssna på dem på engelska. Dessutom behöver en ju inte varit fullt koncetererad, så de är perfekt att ha på i bakgrunde. Alla borde vara feminister har jag ännu inte läst och den går bara på 40 minuter så det är ju perfekt. Den allvarsamma leken känns som den perfekta hänga i trädgården-boken, klassiker fungerar perfekt till sånt. Expeditionen av Bea Uusma har jag läst (och älskat) så efter att Kaneli tipsade om den som ljudbok (älskade också Beas sommarprat) så tänkte jag att jag måste lyssna på den asap. Det här är hjärtat tipsade Sandra Beijer om, tyckte den lät myisg. En man som heter Ove är jag kanske sist i världen med men vill inte se filmen före jag läst boken så det börjar väl bli dags nu. Häxan håller jag på och lyssnar på as we speak. Har alltid gillat Camilla Läckbergs deckare och även om jag på senare tid varit lite less på deckare så funkar ändå den här. Plus att deckare + ljudbok är den bästa kombon. Två systrar har jag varit sugen på sen Saga skrev om den i bokklubbsbloggen. Aktuell och obehaglig på samma gång, men känns ändå på något sätt viktig att läsa. 

Om ni har några ljudböcker som ni tycker är riktigt pärlor får ni gärna tipsa om dem. Vet nu inte hur många böcker jag komma hinna avverka men en kan ju alltid forsätta prenumerera i höst hehe. 

Publicerad 21.06.2017 kl. 07:19

naturligt glutenfritt.

Naturligt glutenfritt

I måndags fick jag en lapp om att jag hade ett paket att hämta ut. Hade ingen aning om vad det kunde vara så traskade ivrigt iväg till posten. Och vad låg i paket då? Jo den här fina boken: Naturligt glutenfritt av Malin Båtmästar. Jag är en kokbokssamlare av rang och har en ganska bra samling kokböcker. För mig finns det en sak som är avgörande när det kommer till kokböcker: Layouten och bilderna. 

Naturligt glutenfritt

Naturligt glutenfritt

Och Naturligt glutenfritt får verkligen full pott när det gäller snygghet. Layouten är on point, bilderna är sjukt snygga och layouten riktigt riktigt fin. Recepten gillar jag också, även om jag kanske känner att glutenfria recpet är lite jobbiga för det kräver såå många ingredienser (som jag inte har). Men för magen vore det väl bra att äta lite mer av de glutenfria. Stort plus får boken också för inslag från andra café. Jag älskar Raawka så gillade förstås den delen extra mycket. 

Även om jag tidigare inte varit övertygad av de (få) kokböcker som kommit ut i svenskfinland så blev jag verkligen positivt överraskad av den här. Helt klart värt ett köp! Kolla in den mer på Förlagets hemsida

PS. Kom ihåg att anmäla er till författarfrukosten tillsammans med Malin nu på lördag. Det finns ännu några platser kvar. Klicka här för mer info!

Publicerad 10.05.2017 kl. 06:21

vecka nitton.

ett, två, tre, fyra

Första veckan på länge utan extra lediga dagar, känns som om den här veckan kommer kännas evighetslång. Just nu sitter jag med en tekopp, vår mysigaste filt och House of Cards på tv:n (nu säsong kommer i slutet av mig så tänkte jag skulle kolla gamla avsnitt tills dess). Agnes sover förhoppningsvis en stund till så jag hinner jobba undan lite grejer. Den här veckan var det egentligen tänkt att vi skulle åka till Österbotten över helgen, men eftersom jag ska jobba blir det inte av. Lite tråkigt, men det händer så himla mycket roligt här i helgen så inte mig emot!

Veckan som kommer…

…ska jag: Idag ska jag iväg på möte (om jag orkar, känns som jag håller på och bli sjuk och det har jag verkligen inte tid med!), på onsdag ska vi till Busholmen, på fredag ska jag försöka gå på Helsinki Lit, lördag ordnar jag författarfrukost och så ska vi på inflyttningsfest och så på söndag är det morsdag. 

…ser jag fram emot: Lördagen! Ska bli så himla skoj att gå på fest <3

…äter jag: Mat smarriga frukost på författarfrukosten. Mmm så peppad på det!

…planerar jag att: Helgens evenemang mest. 

…längtar jag efter: Söndag när jag ska får fira min andra morsdag. Har droppat hintar om massa saker jag vill göra och presenter jag vill ha (pioner! marimekkomuggar!) men eftersom mitt barn är ett år så är det kanske inte så stor chans för något av sakerna hehe. Nånej, vill mest mysa med min familj och kanske gå på museum eller något sånt. 

…köper jag: Gick så himla mycket pengar på cafébesök i helgen så max en flarra vin till helgen antar jag. Måste hålla i slantarna osv. 

Publicerad 08.05.2017 kl. 11:30

tända ljus, vin och under klockan.

Bokklubb

Bokklubb

Bokklubb

Igår kom dessa babes hem till oss för att snacka Bildhuggarens dotter och hänga. Vi dukade upp med massa gott som vi kom på: mango, chips, hummus, oatlydipp, morot och chokladcookies. Och rödvinsbubbel förstås. Vi hann typ inte ens börja diskutera boken innan chipset var slut hehe. Det gick så långt att vi måste gå och köpa mera chips...

Nåja, efter att ha pratat om boken en stund så övergick vi istället till det bästa jag vet: Nämligen spela Under Klockan. ÄLSKAR det spelet och dessutom så skoj att spela med människor som älskar spelet lika mycket. Ett under att Agnes sov igenom vårt hetsiga spel också, men tydligen gillar hon  att ha oss som bakgrundsljud. Lite före elva vinkade vi hejdå efter ett demokratiskt spel där ingen varken vann eller förlorade. Alltid bra så!

Publicerad 04.05.2017 kl. 09:36

omgiven av briljanta hjärnor och stor passion.

Spleenish

I påskas läste jag denna lilla pärla. Spleenish är Ulla Donners sprillans nya serieberättelse och tangerar ångest och osäkerhet på ett fyndigt och humoristiskt sätt. "Möjligheterna är oändliga för en som är ung och lovande: tvärkonstnärliga projekt, zine, foto, matblogg, stickblogg, nästa generationsroman. Men varför göra någonting annat än vältra sig i självömkan, hemma i sina underkläder?" 

Spleenish

Spleenish

Spleenish

Den är verkligen så rolig. Flera gånger skrattade jag högt dels för att jag verkligen kände igen mig i situationer, men också för att hon driver med trender och stereotyper på ett genialiskt sätt. Jag menar, kolla bara här ↑. Så spot on. I och med att det är en serie läser man de blixtsnabbt och den är till exempel perfekt som gåva till någon som kanske annars inte läser så mycket. 

Hanna jobbar på ett längre inlägg om boken, så håll utkik på Århundradets bokklubb. Det var allt för den här gången, nu ska jag forsätta titta på netflix och förbereda blogginlägg till valborg och första maj. Ha en lugn och skön lördag. 

Publicerad 29.04.2017 kl. 13:41

terasspremiär med bubbel och babes.

Måndagsklubb

Måndagsklubb

Måndagsklubb

Måndagsklubb

Igår efter att gjort middag med ena handen och mjöd med andra lämnade jag ett bombnedslag till kök, smetade på lite rött läppstift, satte solglasögonen på näsan och åkte in till stan. Efter lite miss med ställen satte vi oss till sist på Strindberg. Med ett glas cava satt vi hade vi en spontanträff om Sleenish. Solen gick dock bakom husen ganska snabbt, så då gick vi in i värmen istället och forsatte prata om allt från skam till förlagens höstkataloger och de fakto att jag så gott som aldrig (!) analyserar något jag ser på. 

Nu är det dock inte längre måndagkväll utan tisdag dag och jag har en stinkande unge som står och pillar på datorn och konstant skakar på huvudet när jag frågar om hon bajsat (även om lukten avslöjar henne). Kontraster konraster. 

Publicerad 25.04.2017 kl. 15:21

en bok och en ros till alla.

Boken och rosens dag

Boken och rosens dag

Idag är det boken och rosens dag. Dagen går alltså ut på att kvinnorna ska ge en bok åt männen och männen en ros åt kvinnorna. Tycker själva konceptet är lite småsunkigt och föråldrat, så tycker att vi kör på konceptet en bok och en ros, åt alla! Och dagen till ära måste jag förstås tipsa om bokerbjudanden och annat bokrelaterat. 

→ Vi börjar med böcker i min bokhylla som är helt lysande, perfekta som gåva åt någon du gillar eller bara en bok åt dig själv när du vill unna dig en riktigt bra en: 

Projekt Ines av Anna Lindholm har jag tjatat om så himla mycket, men den är verkligen jätte bra och dessutom kommer den i nytgåva i sommar (med citat från min blogg!)

Spleenish av Ulla Donner läste jag ut under påsken och den är så himla rolig och fiffig. Ska skriva mer om den nästa veckan men måste ändå tipsa om den för den är den perfekta gåvan.

Komenten kommer av Tove Jansson är en en av de finste muminböckerna och passar bra för både stora och små.

Århundradets kärlekshistoria av Märta Tikkanen. Enligt mig hennes succéroman som är så spot on, vacker och stark. Om man ska läsa något av Märta Tikkanen är det denna!

Och till sist Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma, en av mina bästa böcker i världen. Den är så gripande, spännande, sorglig och underbar. Dessutom är Bea Uusma en av de mest inspirerande kvinnor jag vet och bara allt med Expeditionen är fakta och fiktion i en perfekt mix. 

→ Så av slutar vi med bokerbjudanden. Det är ju givet en dag som denna. Adlibris har en kampanj med vårläsning för 9,90€ och där finns massa läsvärt (bland annat De ploygotta älskarna som jag skrev om i veckan!). 

Happy reading <3

Publicerad 23.04.2017 kl. 12:47

Har du inte ibland önskat att allt, och då menar jag inte bara tallarna, skulle vara annorlunda? Historien, allt, livet?

de polygotta älskarna

De polygotta älskarna. Känns som en evighet sen jag läste den och har tänkt skriva om den hur länge som helst men aldrig kommit till skott. Men nu. Den fick augustpriset 2016 och har hyllats hit och dit. Såhär beskrivs den: 

Max Lamas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna som står på ruinens brant. Ellinor kommer från en by i Skåne. En dag sätter hon in en kontaktannons: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Och Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats.
I denna vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

De polygotta älskarna

De polygotta älskarna

Jag var bombsäker när vi skulle börja läsa denna (det var alltså vår senaste boklubbsbok) att jag inte skulle gilla den. Den kändes alldeles för flummig, högtravande och creddig på något sätt. Men oj så fel jag hade. Tyckte den var fängslande, vacker och sjuk på ett väldigt intressant sätt. Lina Wolff beskriver känslor på ett vacker sätt och jag fastnade flera gånger på meningar som jag kunde relatera till. 

En bok som överraskade och förvirrade, men på ett bra sätt. Det är andra året i rad som jag läst augustprisvinnaren och varit först skeptisk (story of my life) och sedan ändrat åsikt totalt. En av de mer intressanta böcker jag läst på länge och inte alls så högtravande och creddig som jag trodde. 

Kommer inte helt ihåg vad jag gav den, men tror det var 4 av 5. Det blev iallfall bokens betyg i bokklubben. Här kan ni läsa vad bokklubben tyckte om boken. Någon som läst den? Vad tycker ni?

Publicerad 19.04.2017 kl. 20:56

det öppnade ännu en flaska vin och lämnade inte sängen på hela helgen.

den lilla svarta

2017 första bok fick bli Den lilla svarta av Sanna Tahvanainen. Enda sen den kom ut har jag varit sugen att läsa den. Jag har alltid haft en grej för Coco Chanel och har tidigare också läst böcker och sett flera filmer om henne. Så i och med det hade jag ganska höga förhoppningar på den. 

Den handlar alltså om den mystiska kvinna som Coco Chanel var. Om mode och begär. Om hennes älskare som avlöser varandra och hur de blir hennes viktigaste verktyg. Efter saxen förstås. Förutom att vi får följa med i hennes ateljé får vi också följa med i hennes inre. Där gömmer sig en mörk hemlighet och hemska minnen från barndomen som jagar henne. 

den lilla svarta

den lilla svarta

Jag älskar berättelser om Coco Chanel. Hur hon kom från ingenting och bygde upp ett imperium. Hon var stark, stod på sig och gick sin egen väg. Det är den delen av hennes historia jag tycker är intressant. Visst är det också spännande att höra om hennes relationer, men det är kanske inte det som jag tycker är intressant.

Den här boken lägger mycker fokus på hennes relationer och väldigt lite på hennes karriär, vilket jag tycker är ganska tråkigt. Tycker inte att det som är intressant med Coco Chanel är hennes män, utan själva personen bakom Chanel. Men utöver det är boken välskriven och Sanna Tahvanainen är en riktigt skicklig författare. Men om man liksom är medveten om att boken kommer handla om hennes relationer så då tror jag att man gillar den mer. Hade kanske lite fel förhoppningar. 

Som sagt, jag hade lite för höga förhoppningar på den här boken och även om jag gillade den så var den inte riktigt så jag ville ha. Därför får den bara 2 av 5. 

Publicerad 19.02.2017 kl. 08:03

vänd om min längtan.

Vänd om min längtan

På Århundradets bokklubb skrev jag i veckan om den sista boken jag läste 2016, Ann-Luise Bertells Vänd om min längtan. Om ni vill läsa recensionen kan ni göra det här

Det var en så himla himla fin, och hjärtskärande bok. Den tilltalade mig väldigt mycket och framförallt tilltalade den mamman i mig.  Trodde inte att jag skulle tycka om den så mycket som jag gjorde. Älskar när böcker överraskar en. 

Har ni läst den? Vad tycker ni?

Publicerad 12.02.2017 kl. 07:16

där kommer en liten båt också. den kör långsamt rakt norrut.

Sommarön av Eva Frantz

Söndagkväll och jag har äntligen fått sätta mig ner i soffan med datorn i famnen, en kall cokis och Säkert! som spelar i bakgrunden. Älskar stunden när jag får sätta mig ner och blogga. Idag blir det något jag läst, nämligen Sommarön av Eva Frantz. 

Sommarön är Eva Frantz debutroman och utspelarsig på Sommarön i Porkala skärgård. På ön ligger försäkringsbolaget Axelssons sommarparadis där perosnal får hyra stugor för en symbolisk summa. Poängen är att alla anställda oavsett position ska få umgås under fria former, och just den här veckan är alla stugor bokade. Familjerna till de anställda följer med, vissa frivilligt, andra mindre villiga.

Veckan har alla förutsättningar för att bli hur perfekt som helst, men i  mitten av veckan börjar det hända grejer. Dimman lägger sig över ön, smarttelefonerna slutar fungera och döden står på lur. 

Sommarön av Eva Frantz

Sommarön av Eva Frantz

Jag har varit lite trött på deckare ett ganska bra tag. Efter att ha överkonsumerat genren i flera år tog det liksom stopp. Alla slutar på samma sätt, följer samma uppbyggnad och har liknande handling. Vilket alltså betyder att ha man läst ett par i sina dagar lär man sig snabbt att räkna ut vad som kommer hända.Det tänkte jag också om den här, till en början.

Men efter ett tag tog den vändningar som jag inte räknat med och slutet var inte alls som jag tänkt mig. Boken i sig är ganska lättläst, som deckare brukar vara, och i början tyckte jag att det var för lite späning. Fick ingen feeling. Men det svängde. Den blev mer och mer spännande och, som sagt, slutet överraskade mig. Jag gillade delarna från förr i tiden, det tillförde spänning till berättelsen. De finlandssvenska stereotyperna som har en tendens att förekomma i alla finlandssvenska romaner är jag lite allergisk mot, men av någon anledning kunde jag leva med dem här. Kändes som att de hörde till lite. 

Så för att sumera, en bra deckare med spännande handling. Inget speciellt med den, men tillfredställde läsbehovet riktigt bra. Sommarön får 3 av 5. 

Publicerad 05.02.2017 kl. 18:35

en hel massa helgpepp!

Bra fredagssaker

Bra fredagssaker

Bra fredagssaker

Denna fredag är det grått grått ute (har varit så i så många dagarna nu att jag kommer inte ens ihåg hur solen ser ut) men det gör egentligen inte så mycket för jag är så pepp på så många bra saker nu. Så vaför inte kicka av denna helg med att lista allt bra jag gillar/är excited över/tycker är fint? 

❤ Först ut, mitt nya läppstift från MAC i färgen Snob. Den perfekta smutsiga rosa nyansen. 

❤ Tulpaner! Har en finfin tuplanbukett med röda, rosa och lila tuplaner och några kvistar grönt. Blommor gör ju vilken dag som helst extra bra. 

❤ Bildhuggarens dotter av Tove Jansson som Förlaget var så snälla och gav åt alla deltagare på Sandra-evenemanget. Bildhuggarens dotter är Toves Janssons barndomsskildring som ut kom första gången 1968

❤ Food pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Mamma hade med den och jag tyckte den var så fin så jag fick den. Ska bli intressant att läsa. 

❤ & Other Stories öppnar IDAG i Helsingfors och jag är så oändligt peppad. Älskar deras grejer och beställer jätteofta från nätet och det är ett måste att besöka den fysiska butiken när jag kan. Ska gå en sväng dit efter att vi fört mamma till tåget. 

❤ Till sist, två bra skivor som kommit ut här på sistone. Säkert!'s Däggdjur och Thomas Stenströms Rör inte min kompis!. Har inte hunnit lyssna så mycket på Däggdjur ännu men Thomas Stenströms skiva är såsåså bra och det osar vår om den. 

En massa helgpepp till er! Nu ska vi ge oss ut på stan. 

Publicerad 03.02.2017 kl. 12:08

århundradets bokklubb.

bokklubben-fyrkant

Bokklubben

Igår öppnade vi dörrarna till vår bokblogg! Vi har planerat och jobbat på det ett tag och äntligen är den up and runing. Hela veckan kommer ni få läsa presentationsinlägg om oss, så klicka in er och lär känna oss lite bättre.

Bloggen hittar ni här och instagram här

Publicerad 01.02.2017 kl. 07:31

vi skyller på individen när vi istället borde se kollektivet och strukturerna. jag antar att det är lättare att peka på en person istället för att se ett sammanhang.

Livet & Patriarkatet

Söndag betyder bokrecension och denna söndag blir det finlandssvenskt. Livet & Patriarkatet är Peppe Öhmans tredje bok och just den här handlar om feminism. Den beskrivs som "ett upprop till alla som tror på könens lika värde, till alla som är beredda att omvandla sin tanke i praktiken varje dag" och en bok som förklarar varför feminism fortfarande behövs. 

Inför vårt evenemang med Peppe ville jag självklart ha hennes bok läst, så veckan före streckläste jag den. Inte för att jag kände mig tvungen (okej lite) utan mest för att jag ville.  

Livet & Patriarkatet

Livet & Patriarkatet

Livet & Patriarkatet

Hade hört så mycket olika åsikter om boken före jag läste den så var lite kluven redan innan jag började, men jag gillade den! Dels för att den kändes vettigt, lättläst och relaterbar och dels för att Peppe skriver på både ett informativt och roligt sätt. Tycker att även om man är insatt i feminism från förut så kan man få ut något av den här. Om inte så iallafall några timmas tidsfördiv. 

En sak som jag kanske inte gillade så mycket var de korta kapitlen. Visst var det trevligt att de rymdes så mycket information i boken, men när kaptilen var så korta kände jag att Peppe aldrig riktigt gick in på djupet i något utan alla ämnen skrapades bara lite på ytan. Skulle hellre sett att det varit färre kapitel och då längre och kanske mer analytiska. Men det är ju en smaksak. 

Tänkte så många gånger "oj om jag skulle få x (insert valfri skeptiker) att läsa det här". Få (framförallt) män att läsa detta och förstå att vårt samhälle faktiskt ser ut på det här sättet och att det inte bara är något vi feminister "hittar på". Tycker det här skulle kunna vara en bok man högläser ett kapitel ur i typ högstadiet för att få unga att se lite hur vårt samhälle ser ut atm, och ge dem en tankeställare eller två. 

Så avslutningsvis, Livet & Patriarkatet får 3,5 av 5. Några minus för uppbyggnaden men många plus för språket och kvalitén på innehållet. 

Publicerad 29.01.2017 kl. 08:26

du, hon är varken din eller min. hon är sin.

Stanna av Flora Wiström

Jag läste så himla många böcker i december så det kommer ta en evighet att skriva om alla, men sakta men säkert ska jag väl beta av dem. Här är nästa på tur: Stanna av Flora Wiström. 

Boken handlar om Ester. Om hur hon känner att hennes liv står stilla enda fram tills hon träffar Eli. Då börjar en kärlekshistoria som blir starten till både den finaste och jobbigaste tiden i hennes liv hittills. Den handlar om deras relation. Esters relation till sin bästa kompis Hanin. Den handlar om att vara ung och bli tvungen att hantera även om man kanske inte riktigt vill. 

Stanna av Flora Wiström

Stanna av Flora Wiström

Stanna av Flora Wiström

Flora Wiström är en väldigt skicklig skribent, det är ingen nyhet för de som läst hennes blogg. Hon målar med sitt språk på ett ljuvligt sätt som gör att man verkligen kan sätta sig in i varje scen. Det är också väldigt lätt att relatera till känslor, händelser och tankar. Uppbygnaden i romaner är väldigt bra och allt flyter på vilket gör att den är lättläst och man kommer snabbt in i den. 

Däremot gillar jag inte riktigt likheter ur författarens riktiga liv. Vissa saker blir för uppebara, vilket gör att även om man vet att de inte handlar om hennes liv gör det svårt att bortse från det, då det finns så tydliga detaljer som ÄR från hennes liv. 

Vi pratade om det med bokklubben, att om vi skulle läst den när vi var tonåringar skulle vi ha gillat den ännu mera, och det är verkligen sant. Men trors det gick den ändå hem hos mig. 

Den får 4 av 5. Fin och lästvärd!

Publicerad 22.01.2017 kl. 16:48
Fredag och lördag på stan  Jenna / 23 / Helsingfors

 

Jobbar som evenemangsproducent, skribent, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. Just nu är jag vårdledig, jobbar som evenemangsansvarig på Ratata, bloggar och skriver nu som då. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)ratata.fi

 

Follow on Bloglovin

 

 

Visit Jenna Vierinen's profile on Pinterest.

SAM_6011_Fotorddd

bokklubben-rund