den stora sommarpratslistan.

Juli är snart här, semestertiden är i gång och vet ni vad det betyder? Jo sommarpraten har börjat bubbla ut ur radioaparaterna (eller dimpa ner i podcastappen för oss millennials). Min vana trogen tänkte jag göra en megalång lista på alla sommarprat som jag tror är värt att lyssna på i år. Men kom också ihåg att spontanlyssna på sådana som du inte först tänkt, för det är de som brukar vara de bästa. 

Tyvärr finns det ingen kort beskrivning på Vegas sommarprat, så där gissar jag mig bara fram att de kommer vara intressant, men sveriges radios sommarprat har jag valt ut på basis av beskrivningen (och lite personen...). 

24 juni - Rickard Söderberg 

"OPERASÅNGARE. I programmet hör vi om hur Rickard Söderberg fick modet att stolt gå i högstadiekorridorerna med grönt hår och om hans eviga tro på kärleken." Tycker Rickard Söderberg är världens mysigaste person (eller verkar vara åtmistone!) så tänker att hans sommarprat kommer vara härligt och starkt. 

26 juni - Negra Efendić

"JOURNALIST. Prisade journalisten Negra Efendić berättar i sitt Sommar om hur det var att komma till Sverige på 90-talet och om hur hon idag tar hjälp av sin inre Zlatan när hon möter orättvisor." Viktigt!

Bild: Anne Häggblom.

27 juni - Ellen Strömberg

"BLOGGARE. I sommarpratet reflekterar hon över avsaknaden av förebilder för människor i stora storlekar." Älskar Ellens blogg, behöver jag säga mer?

2 juli - Harriet Andersson

"SKÅDESPELARE. – Jag ska försöka att inte gnälla och inte svära för mycket. Det kan bli svårt." Låter som något jag kan relatera till. 

4 juli - Helena Ranta

RÄTTSODONTOLG. Låter som ett spännande yrke och sådana brukar alltid ha intressanta sommarprat. 

5 juli - Malin Persson Giolito

"FÖRFATTARE, JURIST. – Jag ska prata om kvicksilver i sängen och mellanrum i litteraturen, oro och David Bowie." Låter intressant. 

6 juli - Sherihan "Cherrie" Abdulle

"SÅNGERSKA. – Mitt program är en konversation med en syster. En konversation som representerar den styrka, gemenskap och misär som många unga tjejer runt om i Sverige har växt upp i och präglas av idag." Tycker det är fint att Sverige Radio tagit in fler rasifierade personer i år och väljer att lyfta fram blandade människoöden. 

8 juli - Linda Boström Knausgård

"FÖRFATTARE, POET. – Mitt Sommarprogram kommer att handla om fantasier, om längtan, om ljus och mörker, förälskelse och död, om dagar, nätter, år, inlåst på en avdelning och kampen för att återvända till livet. Om timmarna när man skriver och är helt fri." Efter Helsinki Lit blev jag helt obsessed med Linda Boström Knausgård och ser SÅ framemot hennes sommarprat. 

11 juli - William Spetz

"SKÅDESPELARE. – Mitt program kommer handla om min mormor Ulla som gick bort 2015, och om min föreställning som jag Tillägnade henne. Om utmaningen i att spela den man älskade mest på en scen. Hur ska jag göra henne rättvisa? Det kommer handla om uppväxt, om saknad, om drömmar. Och om min barndomskompis Amanda som spottade på mig i lågstadiet." Älskar sommarpratare som väljer att prata om andra än sig själva också.  

12 juli - Angela Gui

"DOKTORAND. – Mitt program handlar om att förlora någon till något stort och abstrakt som man inte förstår – men också om att finna sig själv i kaoset av att plötsligt bli en ofrivillig aktivist." Låter spännande. 

15 juli - Tove "Tove Lo" Nilsson 

"SÅNGERSKA, LÅTSKRIVARE. – Jag vet att jag inte är ensam. Jag är inte den enda som försöker bedöva hjärtesorg med kemikalier, som älskar att fly från verkligheten, som gillar sex, som jagar rus, som aldrig känner sig tillräcklig, som gått igenom depressioner, som sårat någon eller som är ansvarslös ibland. Och jag har valt att vara ärlig när jag ska prata om det här. Jag skäms inte." Gillar när sommarpraten gärna får bli lite "fula". 

18 juli - Malin Kivelä

FÖRFATTARE. Har ingen aning om vad hennes sommarprat handlar om men författare brukar kunna göra bra sommarprat.

20 juli - Moa Herngren

"FÖRFATTARE, JOURNALIST, TV-PRODUCENT. – Mitt program kommer bland annat att handla om familjen. Sen jag blev med bonusfamilj har jag funderat mycket över vad en familj är egentligen. Måste man vara fler än två för att få kalla sig en familj? Hur gör man för att bli en och hur definierar man den? Och älskar man varandra per automatik bara för att man är en familj?" Intressant ämne. 

20 juli Minna Salami

FEMINIST, BLOGGARE. Kombinationen feminist och bloggare låter lovande. 

22 juli - Karin Laserow

"INREDARE, KULTURARBETARE. – Mitt Sommarprat ska handla om mitt tosiga liv – tillfälligheternas resa." Älskar henne i Bytt är bytt så tänker att hon gör ett roligt sommarprat. 

24 juli - Maria Ehrnström-Fuentes

DOKTOR I SAMHÄLLSANSVAR. Låter som ännu ett spännande yrke. 

26 juli - Kalle Lind

"FÖRFATTARE, RADIOPRATARE, KOMIKER. – Mitt Sommar kommer att handla om Eslöv och döden. Känns inte det kul nog kommer jag också att prata om bortglömda farbröder i nöjesbranschen." ÄLSKADE honom i På Spåret och blev så lycklig när jag såg att han skulle sommarprata <3

27 juli -  Evin Ahmad

"SKÅDESPELARE. – Eftersom att mitt yrke som skådespelare ligger så mycket i min identitet pratar jag mycket om mig själv som skådespelare. Vad innebär det egentligen att vara skådespelare för mig? Tankar kring konst och politik, etiketter och stämplar, och om att inte ha en självklar plats i kulturrummen." Kultur plus konst plus politik plus etiketter låter ändå bra. 

27 juli - Lina Teir

OPINIONSBILDARE. Jag tror det här blir ett av årets viktigaste sommarprat. 

28 juli Dick Idman

SKÅDESPELARE. Skådisar brukar ha mysiga sommarprat. 

29 juli - Lisa Ekdahl

"MUSIKER, SÅNGERSKA. – Mitt program kommer bland annat handla om sena nätter i Paris, Lou Reed, mötet med döden, och om rätten att vara sig själv." You got me at Paris. 

30 juli - Fredrik Backman

"FÖRFATTARE. – Mitt Sommarprat handlar om att jobba med påhittade människor från ställen som inte finns." Har noll koll på Fredrik Backman men alla älskar honom så tänker att de kan bli bra?

31 juli - Bahar Pars

"SKÅDESPELARE, REGISSÖR. "Från födsel till Oscars. Alla mina inre och yttre klassresor. Min flytt till Sverige. Moderskapet. Efternamn. Att äga sig själv. Hoppas att ni får chansens att lära känna mig."" Låter skitbra. 

1 augusti - Merete Mazzarella

FÖRFATTARE. Bra skribent tänker att hon kan skriva ett bra sommarprat då också!

2 augusti - Miriam Bryant

"SÅNGARE, LÅTSKRIVARE. – I källaren i mitt gamla barndomshem hittade jag en låda. I Sommar ska jag berätta om vad som låg där i." ÄLSKAR Miriam Bryant, enough said. 

6 augusti - Tarja Halonen

"PRESIDENT. – Mitt program kommer handla om oss nordbor i vår gemensamma värld. Jag funderar över vår ställning och vår globala roll i en bred kulturell mening." Tarja <3

7 augusti - Janne Strang

JOURNALIST, FÖRETAGARE. Skitrolig och härlig, tror det kan bli skitbra. 

10 augusti - Magda Gad

"JOURNALIST. – Mitt Sommar ska handla om hur människan, inklusive jag själv, förändras av krig. En mycket obehaglig och närmast ondskefull förändring, där liv och död, rätt och fel, smälter ihop. Men att vittna om vad som händer i krig är ett uppdrag jag är beredd att dö för." Viktigt ämne!

13 augusti - Lisa Langseth 

"DRAMATIKER, REGISSÖR. – Mitt program kommer handla om att ha fantasin och kreativiteten som följeslagare genom livet." Alltså älskar att som handlar om kreativitet. 

18 augusti - Annakarin Nyberg 

"INTERNETFORSKARE, FÖRFATTARE, FÖRELÄSARE. – I mitt Sommarprat kommer jag berätta om viktiga strider i mitt liv. Om kampen mot gubbar som använder härskarteknik och mitt krig mot en cancerknöl." You got me at kampen mot gubbar mvh så trött på allt som gäller gubbar (kanske ni också märker i valet av poddar).

20 augusti - Stina Ekblad 

"SKÅDESPELARE. – Jag kommer att prata om musik och poesi." Fina Stina, hon är så härlig och gissar att hennes sommarprat också blir lika härligt <3.


Shit pomfritt vilket långt inlägg det blev! Tänker att jag ska sammaställa någon sorts lista i slutet av sommaren med betyg av de jag i slutänden lyssnade på. Hittills har jag hunnit med en (SPOILER: Ellens sommarprat var <3<3<3<3<3). 

Publicerad 28.06.2017 kl. 07:10

en ljudbokssommar.

Idag åker jag iväg på en månads lång semester till Österbotten med le kiddo. Efter en vecka kommer killen och då tänker jag att med våra föräldrar runt hörnet hela tiden som gärna hänger med ungen ska jag inta liggande läge och lyssna skiten ur ljudböcker. Sommaren är ju ändå den bästa tiden för ljudböcker. Den här sommaren testar jag på Bookbeat (hittade en månaders gratis på Michaela Fornis blogg, tips!) och här ovan ser ni böcker jag har på min "läslista". 

Alla Harry Potter-böcker finns på engelska och eftersom jag läst dem hur många gånger som helst på svensa tänker jag att det kan vara mysigt att lyssna på dem på engelska. Dessutom behöver en ju inte varit fullt koncetererad, så de är perfekt att ha på i bakgrunde. Alla borde vara feminister har jag ännu inte läst och den går bara på 40 minuter så det är ju perfekt. Den allvarsamma leken känns som den perfekta hänga i trädgården-boken, klassiker fungerar perfekt till sånt. Expeditionen av Bea Uusma har jag läst (och älskat) så efter att Kaneli tipsade om den som ljudbok (älskade också Beas sommarprat) så tänkte jag att jag måste lyssna på den asap. Det här är hjärtat tipsade Sandra Beijer om, tyckte den lät myisg. En man som heter Ove är jag kanske sist i världen med men vill inte se filmen före jag läst boken så det börjar väl bli dags nu. Häxan håller jag på och lyssnar på as we speak. Har alltid gillat Camilla Läckbergs deckare och även om jag på senare tid varit lite less på deckare så funkar ändå den här. Plus att deckare + ljudbok är den bästa kombon. Två systrar har jag varit sugen på sen Saga skrev om den i bokklubbsbloggen. Aktuell och obehaglig på samma gång, men känns ändå på något sätt viktig att läsa. 

Om ni har några ljudböcker som ni tycker är riktigt pärlor får ni gärna tipsa om dem. Vet nu inte hur många böcker jag komma hinna avverka men en kan ju alltid forsätta prenumerera i höst hehe. 

Publicerad 21.06.2017 kl. 07:19

kvinnorna på fröken frimans tid.

Här kommer ett riktigt dundertips. För er som missat Fröken Frimans krig så är det en dramaserie som hittills kommit i tre säsonger (varav den senaste hade premiär julen 2016 och på Yle i söndags). Men det är inte det jag ska tipsa om, utan Kvinnorna på fröken Frimans tid: en dokumentärserie i två delar. 

I kvinnorna på fröken Frimans tid får vi träffa de kvinnor som Fröken Frimans krig är baserat på. Anna Whitlock, Ann Margret Holmgren, Frigga Carlberg, Signe Bergman, Karolina Widerström och till och med Selma Lagerlöf på ett hörn. Programledaren Kattis Ahlström går i kvinnornas fotspår, träffar några av deras släktingar och berättar om deras kamper. 

Verkligen sevärt och tar bara två timmar av ditt liv (alltså typ inget alls). Efter det kan ni se första avsnittet av säsong tre av Fröken Frimans krig som nu finns på Arenan (nytt avsnitt kommer på söndagar).

Kvinnorna på fröken Frimans tid kan ni se på SVT Play, klicka här för att komma dit

Publicerad 23.05.2017 kl. 21:47

naturligt glutenfritt.

Naturligt glutenfritt

I måndags fick jag en lapp om att jag hade ett paket att hämta ut. Hade ingen aning om vad det kunde vara så traskade ivrigt iväg till posten. Och vad låg i paket då? Jo den här fina boken: Naturligt glutenfritt av Malin Båtmästar. Jag är en kokbokssamlare av rang och har en ganska bra samling kokböcker. För mig finns det en sak som är avgörande när det kommer till kokböcker: Layouten och bilderna. 

Naturligt glutenfritt

Naturligt glutenfritt

Och Naturligt glutenfritt får verkligen full pott när det gäller snygghet. Layouten är on point, bilderna är sjukt snygga och layouten riktigt riktigt fin. Recepten gillar jag också, även om jag kanske känner att glutenfria recpet är lite jobbiga för det kräver såå många ingredienser (som jag inte har). Men för magen vore det väl bra att äta lite mer av de glutenfria. Stort plus får boken också för inslag från andra café. Jag älskar Raawka så gillade förstås den delen extra mycket. 

Även om jag tidigare inte varit övertygad av de (få) kokböcker som kommit ut i svenskfinland så blev jag verkligen positivt överraskad av den här. Helt klart värt ett köp! Kolla in den mer på Förlagets hemsida

PS. Kom ihåg att anmäla er till författarfrukosten tillsammans med Malin nu på lördag. Det finns ännu några platser kvar. Klicka här för mer info!

Publicerad 10.05.2017 kl. 06:21

omgiven av briljanta hjärnor och stor passion.

Spleenish

I påskas läste jag denna lilla pärla. Spleenish är Ulla Donners sprillans nya serieberättelse och tangerar ångest och osäkerhet på ett fyndigt och humoristiskt sätt. "Möjligheterna är oändliga för en som är ung och lovande: tvärkonstnärliga projekt, zine, foto, matblogg, stickblogg, nästa generationsroman. Men varför göra någonting annat än vältra sig i självömkan, hemma i sina underkläder?" 

Spleenish

Spleenish

Spleenish

Den är verkligen så rolig. Flera gånger skrattade jag högt dels för att jag verkligen kände igen mig i situationer, men också för att hon driver med trender och stereotyper på ett genialiskt sätt. Jag menar, kolla bara här ↑. Så spot on. I och med att det är en serie läser man de blixtsnabbt och den är till exempel perfekt som gåva till någon som kanske annars inte läser så mycket. 

Hanna jobbar på ett längre inlägg om boken, så håll utkik på Århundradets bokklubb. Det var allt för den här gången, nu ska jag forsätta titta på netflix och förbereda blogginlägg till valborg och första maj. Ha en lugn och skön lördag. 

Publicerad 29.04.2017 kl. 13:41

fredagstipsen.

Fredagen är äntligen här och den är verkligen efterlängtad. Veckan kändes som evighetslång och för att toppa det så blev jag dålig igår ikväll. Spydde och hade dålig mage så gott som hela kvällen och sen idag var allt som bortblåst? Så himla konstigt? Min mage gillade tydligen inte lunchen jag åt.  Så idag har vi förutom att spenderat förmiddagen med att vila  (ungen vaknade halv sju så att...) och sen ta nap med Agnes, varit på en lite promenad, hämtat ut paket och handlat inför helgen. Så nu är vi kittad med två flarror med bubbel och en himla massa gott. Hur jag ska hålla mig från att äta upp allt är en bra fråga... 

Men nu lämnar vi nu det bakom oss och tar helg. Fredagen till ära tänkte jag tipsa om ett gäng med bra saker. Först ut: 

fredagstipsen

Två böcker, Till min dotter av Malin Wollin och Good Night stories for Rebel Girls av Elena Favilli, som jag hämtade ut från posten idag och ett par coola solglajjers från Bikbok (ps. om ni laddar ner deras app får ni 30% bort från ett köp!). Passande läsning för helgen (har iof massa annat jag borde läsa före) och så ville jag ha ett par lite mer speciella solglasögon att ha när outfiten behöver livas upp lite. 

Månskensbonden släppte en ny låt i veckan och den är så så så bra. Nattflien heter den och perfekt låt att fira in helgen med! Löns att kolla videon också, den har duktiga Petronella gjort och är sjukt snygg. Så gullig ändå att de ha pysslat med det här  om nätterna medan deras lilla bebe Roy sover. 

fredagstipsen

Här har vi nya hårfavoriter hos mig. Har tidigare testat Four reasons och varit sisådär nöjd. Inget speciellt men inte heller dåligt. Men deras nya black edition är ett, skitsnygg, och två, skitbra! Torrschampon är den bästa jag testat på länge. Den gör håret rent men lämnar inga spår efter sig. Beach spray:en passar riktigt bra när jag lockat håret och vill ha lite ruffs. Workingsprayen har jag inte hunnit testa så mycket ännu, men den ger riktigt fin volym utan att bli för "hårsprayig" om ni förstår vad jag menar. 

Publicerad 28.04.2017 kl. 10:18

makers design market.

Nu vill jag tipsa om en himla bra grej om ni råkar befinna er i Vasa i helgen. Min duktiga vän Ida ordnar nämligen Vasas första designmarknad, Makers Design Market, på Ritz på lördag.

För de som missat de hypade desginmarknaderna runt om i världen, så är det alltså en marknad med lokala kreatörer, desginer, hantverkare och skapare. På Makers kommer ni kunna hitta allt från illustrationer till inredning och accessoarer. Dessutom finns bästa Raawka på plats med sallader och smoothies. 

Så om ni har vägarna förbi Vasa, kila in till Ritz mellan 11 och 16 (dessutom gratis inträde!). För mer info kan ni kolla in facebook-eventet och på Makers instagram finns det sneakpeaks på vilka som kommer vara på plats. 

Publicerad 27.04.2017 kl. 06:55

en bok och en ros till alla.

Boken och rosens dag

Boken och rosens dag

Idag är det boken och rosens dag. Dagen går alltså ut på att kvinnorna ska ge en bok åt männen och männen en ros åt kvinnorna. Tycker själva konceptet är lite småsunkigt och föråldrat, så tycker att vi kör på konceptet en bok och en ros, åt alla! Och dagen till ära måste jag förstås tipsa om bokerbjudanden och annat bokrelaterat. 

→ Vi börjar med böcker i min bokhylla som är helt lysande, perfekta som gåva åt någon du gillar eller bara en bok åt dig själv när du vill unna dig en riktigt bra en: 

Projekt Ines av Anna Lindholm har jag tjatat om så himla mycket, men den är verkligen jätte bra och dessutom kommer den i nytgåva i sommar (med citat från min blogg!)

Spleenish av Ulla Donner läste jag ut under påsken och den är så himla rolig och fiffig. Ska skriva mer om den nästa veckan men måste ändå tipsa om den för den är den perfekta gåvan.

Komenten kommer av Tove Jansson är en en av de finste muminböckerna och passar bra för både stora och små.

Århundradets kärlekshistoria av Märta Tikkanen. Enligt mig hennes succéroman som är så spot on, vacker och stark. Om man ska läsa något av Märta Tikkanen är det denna!

Och till sist Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma, en av mina bästa böcker i världen. Den är så gripande, spännande, sorglig och underbar. Dessutom är Bea Uusma en av de mest inspirerande kvinnor jag vet och bara allt med Expeditionen är fakta och fiktion i en perfekt mix. 

→ Så av slutar vi med bokerbjudanden. Det är ju givet en dag som denna. Adlibris har en kampanj med vårläsning för 9,90€ och där finns massa läsvärt (bland annat De ploygotta älskarna som jag skrev om i veckan!). 

Happy reading <3

Publicerad 23.04.2017 kl. 12:47

mitt Helsingfors: Block by Dylan.

Brunchsöndag

Igår hade vi som sagt kalas för ett åringen och det ska ni förstås få se bara jag fixat bilderna, men först kan ni få komma med på vår förmiddagsprogram idag (och som också får bli en del av min helsingforsguide för det var så lyckat program). Nämligen hit ↑.

Brunchsöndag

Vi hade bokat för brunch med mina föräldrar, min bror och hans flickvän och farmor och hennes man som kommit ner för Agnes kalas. Efter lite research valde jag Block by Dylan vid Södra Kajen. Och vilket bra val sen! Fick ett superbra första intryck när vi kom in för det var så snygg inredning (väldigt viktigt ofc). 

Brunchsöndag

Detta fick bli min brunchbricka. En blandning av sallad, teriakiköttbullar, fruktkvarg med massa gott tillbehör, bacon, äggröra, falafel, smörgås och obligatorisk croissant. Väldigt smarrigt.

Brunchsöndag

Ja, stället var verkligen skitsnyggt med massa coola detaljer. Dessutom väldigt barnvänligt och bra pris. 21,50€ per person och 1€ för ungen. Så i brunchpris i billigare laget tycker jag. Vi har tidigare varit till Dylan i Arabia och de gillade vi för maten men inte för stolarna och borden. Det var trångt och obekväma stolar. Men det här Dylan var luftigt och med både soffor och bekväma stolar (viktigt!). 

Brunchsöndag

Fast bästa med brunch ändå är ju efterätterna. Brukar tyvärr alltid vara så mätt att jag inte får ner speciellt mycket, så då är det perfekt med ställen som detta som har miniversioner av allt. Man kan flera olika små saker utan att bli dödsmätt (okej blev det ändå hehe). 

Brunchsöndag

När alla var mätta och belåtna klädde vi på oss och begav oss mot Kampen. Väldigt bra program och Agnes var hur nöjd som helst att vara med (hennes första brunch!) och pilla i sig melon, bröd och äggröra. 

Så, söker ni efter ett bra brunchställe är Block by Dylan perfekt. Både om ni är ett sällskap på nio personer som vi var, eller bara två. Finns på Södra Kajen 18 med världens snajsigaste utsikt!

Publicerad 09.04.2017 kl. 14:58

mitt Helsingfors: DATE + KALE.

Mitt Helsingfors: Date + kale

Nu till nästa ställe i min Helsingforsguide. Det här stället har jag nyligen upptäckt och faktiskt inte funnit mer en några månader. 

DATE + KALE på femte våningen i Kampen.

Mitt Helsingfors: Date + kale

Mitt Helsingfors: Date + kale

Mitt Helsingfors: Date + kale

Mitt Helsingfors: Date + kale

Mitt Helsingfors: Date + kale

Så här står det på deras facebook sida: "DATE + KALE is a health food and wellness concept and deli by Anni Kravi & Richard McCormick." och precis som de säger är deras grej inte endast mat utan också produkter som går under deras tema: Växtbaserat. Här får du tag i allt från härliga smoothiebowls, veggie sushi, sallader och raw kakor. Stället ägs av Anni Kravi som bland annat skrivit boken Hyvää kaunista och kocken Richard McCormick som bland annat ha startat The Cock och Holiday här i Helsingfors.

Jag gillar stället dels för att det är väldigt snyggt och estetiskt. Både till inredning och deras mat. Dessutom är utbudet stort och finns till och med en meny för bebisar med  t.ex. en bananmilkshake som Agnes och jag delade en dag och fick 10+ av oss båda. Det finns gott om bord och läget passar både med och utan kiddos. Perfekt tillskott till caféställena i stan!

Publicerad 26.03.2017 kl. 07:20

tre onsdagstips.

 

Det är onsdag och iallafall hos oss är det regnigt, grått och tråkigt. I och för sig ska jag iväg på bokklubb ikväll så det gör åtminstone dagen lite skojsigare. Men för er som inte har något sånt skoj att se framemot så tänkte jag tipsa om några saker som kan pigga upp denna gråa dag! 

Ateljen © Moomin Characters™"presskitfiles/

Bild: © Moomin Characters™"presskitfiles

❀ Vi börjar med anledning av besöket till Tove Janssons ateljé igår. Det är nämligen så att idag lanseras en podcast om Tove Janssons liv, Penseln, pennan och hjärtat, på Arenan. Jag hade lyxen att få lyssna på dem lite i förtid och hörde två av avsnitten igår. GÅ OCH LYSSNA. Den är skitbra. Läser mer om den här.

 

>> I samarbete med Aveo <<

❀Aveo har en kampanj med -20% på alla Ferm Living produkter. Där finns bland annat skitsnygga kuddar, tapeter, lakan och korgar. Kamanjen håller på fram till 31.3 så ännu hinner ni fynda!  

 

Bild: Christiann Koepke

❀ Rädisor har börjat dyka upp i butiken igen och passande nog snubblade jag över det här smarriga receptet på Pinterest. Polkabetor plus rädisor plus ricotta plus toast mmmm. Här är receptet

 

Publicerad 22.03.2017 kl. 10:20

mitt Helsingfors: Papershop.

Papershop Helsinki

För tusen år sen fick jag en fråga om jag kunde göra en guide över mina favoritställen i Helsingfors, men så kom det bebis i vägen och det blev liksom aldrig av. Men nu tänkte jag ta tag i det. Planen är att det kommer komma inlägg om varje ställe och så sammaställer jag alla i ett inlägg. Hur låter det?

Först ut är Papershop på Fredriksgatan 18.

Papershop Helsinki

Papershop Helsinki

Papershop Helsinki

Papershop Helsinki

Papershop Helsinki

Papershop Helsinki

Papershop Helsinki

Papershop är precis som namnet säger en liten pappersbutik som säljer allt från kort till posters, tapeter och anteckningsblock. De har också lite festtillbehör, pysselgrejer och så kan man beställa tackkort, inbjudningskort och save the date-kort av dem. 

Härifrån köper jag alla mina födelsedagskort, bröllopskort och liknande. Också så gott som alla mina anteckninghäfte och kalenderar kommer härifrån. Själva butiken är så estetisk och snygg. Verkligen värt ett besök om du är i Helsingfors.

Publicerad 19.03.2017 kl. 07:13

smutsiga pasteller och blommiga burkar.

Tigerfynd

Tigerfynd

På söndagar passar det väl ganska bra med tips ändå? Tiger är mest känt för sitt billiga och lite krimskramsiga grejer, och visst finns det en hel del sånt. Men ibland så kan man hitta riktiga guldkorn, och det måste jag förstås dela med mig av. 

Tigerfynd

Jag tycker att smutsiga pasteller är så snyggt, och varför inte få in lite färg på ljusen också? Tiger har en hel massa fina färger på kronljus just nu (inte bara pasteller utan en massa andra också) och dessa kom jag hem med i fredags. 50 cent styck kostar ljusen.

Tigerfynd

Tigerfynd

I och med mina hamstring av tesorter tyckte jag det skulle passa fint med några burkar att förvara tet i. Såg dessa på Tiger och tyckte de var så sjukt fina att jag måste köpa dem på direkten. Nu harmar det bara att jag inte köpt mera av dem för tycker de är så fina. Borde kanske gå tillbaka i veckan, hehe. Den mindre burken kostade två eurosar och den med trälock tre. Finns också med ljusgrön bakgrund. 

(PS. Det här är inget sammarbete, ville bara dela med mig av apbra fynd!)

Publicerad 12.03.2017 kl. 07:18

era bästa skrivtips del två.

måndagskontoret

hemmasöndag

→ Mitt bästa skrivtips är, att höra på inspirerande musik, eller dina favoritlåtar. Det brukar hjälpa mig jätte mycket att skriva. När man får lyssna på musik, då brukar det iallafall för mig gå lite lättare att skriva.

→ Mitt bästa skrivtips är att använda Evernote (funkar som webbsida eller app på telefon/ipad). Skapar man ett konto kan man göra nya anteckningar som man kan organisera smidigt och få upp på vilken maskin som helst. :)

→ Mitt bästa skrivtips är att helt enkelt, kort och gott, skriva ner ALLT. en karaktär, en plats, en händelse, en idé. Passar det inte till det man skriver (eller ritar för den delen) just nu så kan man använda det senare.

→ Mitt bästa skrivtips är att sätta på fin musik och tända ljus. Därefter bara börja skriva , oavsett om du skriver slutet först eller början, bara man skrivit första meningarna så flyter resten sen på :) 

→ Mitt bästa skrivtips (som studerande) är att alltid ha anteckningspapper vid sängen. Oftast är det då de bästa ideerna kommer,iallafall för mig. Och minns du det dagen efter? Nej. Så skriv ner :)

→ Schemalägg tid för skrivandet och läs massor för att inspireras!

→ Mina bästa skrivtips: 
1) Anteckna alltid idéer, tankar, känslor när de kommer. För mig fungerar telefonens anteckningar bäst för det här syftet.
2) Läs! Variera läsandet så mycket som möjligt för att samla på dig stil/genrekänsla och olika knep och idéer. Det viktigaste är ändå att läsa så ofta du kan.
3) Kortare texter kommer ofta i ett rus av inspiration för mig, men längre texter kräver ofta mera planering. Mitt råd är att strukturera upp tid för skrivandet! Planera t.ex. tre timmar utanför hemmet varje dag (hur ofta beroende på när texten ska vara färdig och hur ditt liv ser ut) då du bryter vardagsmönstret med målet att prestera ett visst antal rader/sidor osv. Skriv ner det i en kalender som du tittar i (alltså typ hänger över köksbordet eller var du befinner dig när du är hemma).
4) Upplev! Skaffa stoff, bakgrundsfakta och upplevelser som grund för ditt berättande. Går hand i hand med nummer ett!

→ Att skriva ner fina ord/meningar en hör/läser som sedan kan fungera som inspirationskällor. Har typ 50 anteckningar i mobilen som jag kan scrolla igenom när jag sitter med ett tomt dokument framför mig! 

 ✎ ✎ ✎ ✎ ✎ ✎ ✎ ✎ ✎ ✎ ✎ ✎

Här hittar ni första delen av era bästa skrivtips. 

Publicerad 08.03.2017 kl. 07:39

fina saker på instagram.

Ni har väl inte missat att sparafunktionen har kommit till instagram? Man kan alltså spara sånt man gillar, vill komma ihåg eller tycker är fint. Tänkte vi kunde kika på vad jag sparat den senaste tiden. 

Saker jag sparat på instagram

Elle Sverige lade upp den här bilden för någon vecka sen med texten: 

"Zara Larsson i Skavlan ikväll som svar på frågan om hon åsyftar "alla män" när hon pratar om ett hat mot män: – Det är klart jag inte menar alla män. Debatten är så uttjatad. Jag menar bara att machokulturen och män i grupp är läskiga, obehagliga och jobbiga. 
I ett senare skede frågar Skavlan hur Zaras pappa, som hon diskuterar mycket med, ställer sig till när hon diskuterar att hon ”hatar alla män”. Håller han med, undrar Skavlan? – Nej, men han förstår ju vad jag menar. Åter till det irrelevanta samtalsämnet ”alla män”… Det är inte så att min pappa tar åt sig. Inte mina killkompisar heller. Jag har män i mitt liv som jag älskar och ser upp till. Men det här… ”det gäller inte alla män”.. nej, vi vet det. Men om du inte är våldtäktsman, om du inte misshandlar kvinnor, om du inte är en översittare i alla rum – ta inte åt dig då. Det är bara det."

Tyckte det var så himla bra och peppigt. Såg ni Zara Larsson i Skavlan? Hon var sjukt bra! Hela avsnittet var förövrigt väldigt bra. 

Saker jag sparat på instagram

Den här bilden från Minimockspetra sparade jag för att jag tyckte det var så fint pyntat. Tänkte mig inspiration till det kommande kalaset. Annars så är hennes konto jätte inspirerande och alla hennes bilder är apsnygga. 

Saker jag sparat på instagram

Den här bilden från Junebug Weddings sparade jag som framtida bröllopsinspis. Gillade buketten och blomkransen, stämningen i bilden och ja, allt. Även om jag aldrig skulle kunna ha en sån klänning (funkar inte med stora bröst) så kan man ju drömma iaf! 

Saker jag sparat på instagram

Ännu mera inspis till Agnes ett års kalas. Rachelemilia's gölliga unge fyllde också ett förra veckan och tyckte de hade pyntat så fint. Plus att lilla Ediths outfit var hur gullig som helst. Borde gå och kolla på den där klänningen på Zara, hehe. 

Saker jag sparat på instagram

Det senaste jag sparade är den här bilden från BlomstrandeIda och Madeleine. Jag älskar illustrationen som Amanda Helling gjort för Blomstande Bröllop. Skulle vilja ha den som print på väggen i Agnes rum dels för att den skulle passa perfekt dit och dels för att den är såsåså himla fin. 

Publicerad 07.03.2017 kl. 08:14
Fredag och lördag på stan  Jenna / 23 / Helsingfors

 

Jobbar som evenemangsproducent, skribent, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. Just nu är jag vårdledig, jobbar som evenemangsansvarig på Ratata, bloggar och skriver nu som då. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)ratata.fi

 

Follow on Bloglovin

 

 

Visit Jenna Vierinen's profile on Pinterest.

SAM_6011_Fotorddd

bokklubben-rund