elva dagar kvar.

Tre bilder från den senaste veckan:

✵ Fredag på skären utan kiddo och med härliga kvällsplaner. Dessutom nyklippt (och slingat!) hår. Och ett väldigt lyckat reafynd till klänning. Många bra saker på en gång alltså. 

✵ Barndomsvänner på badring en extremt fin sommardag. I lördags så hade vi besök av mina bästa barndomsvänner ute på skären. Skumpade i vattnet, åt middag på bryggan, badade bastu och snackade skit. Och skrattade så magen värkte. Som alltid med dessa människor. 

✵ Sist en citron- och limecheesecake som jag svängde ihop före middagen i måndags. Bakar alltid så mycket här på somarna, det är så tacksamt när det alltid finns flera som äter här i kollektivet.

Dagarna till hemfärd minskar och jag kan nästan känna sommarstadsdoften i näsan. En månad är precis tillräckligt för mig. Längtan efter asfalt, människorna och storstadslivet blir bara större och större. Redan nu planerar jag för allt som vi ska hitta på när vi väl är tillbaka. Men ännu har vi elva dagar av landsbygd kvar. 

Publicerad 12.07.2017 kl. 14:29

rulltårtsbesatt.

Morotsrulltårta

Morotsrulltårta

Morotsrulltårta

Förra veckan testade jag att göra pavlovarulltårta och den blev helt bra, så fick mersmak för at testa på olika rulltårtor. Så i början av veckan testade jag på att göra morotsrulltårta. Blev inte helt perfekt, men ändå helt okej. Utgick från det här receptet förutom att jag lade till kanel, ingefära och kardemumma i. Tror den skulle ha behövt mer morot. Hmm, får väl gör om gör bättre typ.

Om ni har några bra rulltårte recept dela gärna med er. Till näst tror jag att jag ska testa på drömtårta! 

Publicerad 14.06.2017 kl. 22:22

rabarberpaj med pannacotta.

Rabarberpaj med pannacotta

Passligt till morsdag tänkte jag dela med mig av ett perfekt recept att baka till mamma eller någon annan ni gillar. Den kräver lite tid men är superenkel och framförallt, JÄTTEgod. Killen sa till och med att "det här ska vara vår bröllopstårta" (är dock inte helt hundra om den skulle funka så bra som det), vilket är väldigt bra betyg för de som inte förstod.

Jag har gjort den en gång tidigare och då gjorde jag med rödvin som receptet säger (nu gjorde jag med vittvin och en skvätt svartvinbärssaft för jag hade i kylskåpet) och det blir nog lite godare med det, men vittvin funkar också. Om ni använder vitt vin så koka gärna med skalet från rabarbern för då ger det lite färg. Den är så mycket snyggare med rödvin när rabarbern blir riktigt rosa! Jag använde också en ungsform, vilken inte är riktigt optimal form att ha det i. Använd hellre en avlång pajform om ni har.

Rabarberpaj med pannacotta

Pajskal:

100 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1/2 dl socker

1 äggula

→ Knoda ihop alla ingredienser till en deg och ställ i kylskåpet i trettio minuter. När tiden gått så tar du ut degen, trycker ut den i formen (går också att kavla men för den late funkar det också med att bara trycka ut den). Nagga degen så at den inte reser sig i ugnen och grädda på 200 grader i cirka 10 minuter.

Pannacotta:

4 dl grädde

3 gelatinblad 

2 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)

1/2 dl socker

→ Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dra i cirka 5 minuter. Koka upp de resterande ingredienserna och ta sen bort från plattan, lägg i gelatinbladen och låt svalna innan du häller pannacottan i skalet. Lägg i kylskåp i minst två timmar (tills pannacottan stelnat).

Inkokt rabarber:

2 rabarber

1/2 dl socker

1/2 dl rödvin

2 msk vatten

→ Koka upp sockret, rödvinet och vattnet. Skala rabarbern och skär i bitar. Koka alltsammans i cirka två minuter, tills rabarbern är mjuk. För lite mer röd färg så lägg också i skalet. Glöm inte bara att ta bort den före du serverar. Låt rabarbern svalna lite innan du lägger det på pajen. 

Ta ut pajen ur kylskåpet, på med rabarbern och njut. Glad morsdag! 

Rabarberpaj med pannacotta
Publicerad 14.05.2017 kl. 06:51

påskpynt, nya lakan och fräsch frukost.

Tisdagsmorgon

Tisdagsmorgon

Tisdagsmorgon

Tisdagsmorgon

Tisdagsmorgon

Hälsningar från soffan. Agnes sover och jag hjälper min kusin med hennes förhandsuppgifter kombinerat med att se på Downton Abbey och måla naglarna, multitask deluxe. Vi har haft en ganska lugn förmiddag. Agnes sov för första gången i sina nya lakan i natt och jag passade då på att lägga kudde åt henne för första gången, vilket resulterade i att hon sov enda till klockan åtta. Tar det som om kudden får bra betyg!

Även om vi åker upp till Österbotten fick det bli lite påskpynt här hemma. Körsbärskvistar istället för björk (pga allergi) och lite fjädrar och ägg på det. Tycker egentligen att man borde bojkotta fjädrar helt och hållet (läs mer om det här) men vi fick dessa i present så då är det ju redan hänt. Frukosten idag fick bestå av det bästa jag vet just nu: Nice cream på banan, jordgubb och melon med en skvätt havremjölk. Och lite linfrön på det. Mina smörgåsar med äggsmör fick inte vara ifred många sekunder, två snabba nävar framme vid tallriken på två röda. 

Ja, har jag något mer att säga? Jo, förresten jag vill tacka för alla som röstade på mig i valet. Hade räknat med ungefär två röster så blev lite förvånad att jag till och med fick några fler än det. Tusen tack, partiet behövde precis varje röst!

Publicerad 11.04.2017 kl. 12:00

middag på trettio minuter.

lördagsmiddag

Kvällens middag som gick på trettio minuter. Lax med fetaost och rosépeppar, till det stekt sparris med balsamicovingerätt och parmesan. Och vitt vin förstås. För lördagsmiddagar är ändå bäst med vin. 

Vår lördag har gått ut på en tur till Hagalunds nya köpcenter, Liila och till sist Omppun. Köpte sista presenterna åt ungen och matgrejs. Väl hemma igen har vi städat, paketerat presenter, ätit middag och planerat lite till nästa helg. Nu ska ungen snart nattas och jag har lyxig choko och iskallt vitt vin som väntar. Skönt med en lugn helg efter alla helger med kalas och ståhej. Imorgon kommer dessutom Sannah hit och gör middag åt oss! Hur lyxigt är inte det?

Publicerad 01.04.2017 kl. 20:44

saftigt bananbröd.

Bananbröd

I veckan testade jag ett nytt recept som jag modifierade lite och det blev så himla smarrigt att jag måste få dela med mig av det. Hade faktist aldrig tidigare ätit bananbröd så det var lite av en chansning, men suprise suprise, smakade apgott!

Saftigt bananbröd

100 g smör (och lite till att smörja formen med)

Ströbröd till formen

2 dl socker

2 ägg, uppvispade

2 1/2 mogna mosade bananer + 1 hel banan

1 1/2 dl grekisk yoghurt

3,4 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 tsk vaniljsocker

→ Lägg ugnen på 175 grader och smörj sen formen med smör och skaka runt lite ströbröd. Vispa smör och socker till det är krämigt. Vispa upp äggen, mosa bananerna och tillsätt dessa tillsammans med yoghurt i smörsockret. Vispa tills det är fluffigt. Skita samman alla torra ingredienser och rör ihop med banansmeten. Fyll formen och dela en banan och lägg den överst med snittytan uppåt (jag gjorde lite fel och lade de underst, blir säkert snyggare överst hehe). Grädda i cirka 60 minuter tills den är gyllene brunt.

Har två tips som jag tror jag ska göra nästa gång jag gör det här brödet: Lägg i en näve valnötter. Tror det skulle passa perfekt och ge det lite extra crunch. Det andra är att ha det i en brödform, nu hade jag ingen sån så det blev en sån som ovan i stället. Men ska skaffa en brödform asap!

Bananbröd

Toppklass som Wille i Bonusfamiljen skulle ha sagt! 

Publicerad 25.03.2017 kl. 07:40

tre onsdagstips.

 

Det är onsdag och iallafall hos oss är det regnigt, grått och tråkigt. I och för sig ska jag iväg på bokklubb ikväll så det gör åtminstone dagen lite skojsigare. Men för er som inte har något sånt skoj att se framemot så tänkte jag tipsa om några saker som kan pigga upp denna gråa dag! 

Ateljen © Moomin Characters™"presskitfiles/

Bild: © Moomin Characters™"presskitfiles

❀ Vi börjar med anledning av besöket till Tove Janssons ateljé igår. Det är nämligen så att idag lanseras en podcast om Tove Janssons liv, Penseln, pennan och hjärtat, på Arenan. Jag hade lyxen att få lyssna på dem lite i förtid och hörde två av avsnitten igår. GÅ OCH LYSSNA. Den är skitbra. Läser mer om den här.

 

>> I samarbete med Aveo <<

❀Aveo har en kampanj med -20% på alla Ferm Living produkter. Där finns bland annat skitsnygga kuddar, tapeter, lakan och korgar. Kamanjen håller på fram till 31.3 så ännu hinner ni fynda!  

 

Bild: Christiann Koepke

❀ Rädisor har börjat dyka upp i butiken igen och passande nog snubblade jag över det här smarriga receptet på Pinterest. Polkabetor plus rädisor plus ricotta plus toast mmmm. Här är receptet

 

Publicerad 22.03.2017 kl. 10:20

sagolika Västerås och lite shopping.

Västerås

Tog inte speciellt många bilder på vår resa till Västerås, men här kommer ett gäng från vår dag på stan. Fast här är faktiskt en från måndagen när vi åkte båt mellan Åbo och Stockholm. Såg så vårigt och härligt ut utanför fönstret. 

Västerås

Nästa dag vakande vi (Agnes...) oförskämt tidigt efter en riktigt värdelös natt. Men men, det var bara att stiga upp och "fånga dagen". Som tur var mamma och moster mia gulliga och tog A som jag fick gå och lägga mig i någon timme på förmiddagen. 

Västerås

Ute föll snön över Badelunda och våren var som bortblåst. Det blev världens snöstorm under tisdagen och resten av veckan blev det ett tjockt snötäcke över hela Västerås.  

Västerås

Vi bestämde oss för att åka in till Västerås centrum. Jag ville titta i lite butiker och så hade jag läst om en intressant utställning på Västerås Konstmuseum som vi gick och tittade på. Den här hade Aida Chehrehgosha gjort och hörde till uställningen "Det här är erat fel". Tyckte den var så stämningsfull och fin. 

Västerås

Det fanns ett gäng andra fina uställningar också, de här skorna tyckte jag var så drömmiga. Glitterskor kan väl aldrig gå fel eller hur?! Dessa ingick i uställningen "Drömvärldar – Magi, fantasi och drömmar ur samlingen". 

Västerås

Sällskapet. Agnes uppskattade inte utställningen speciellt mycket, men vem vill nu sitta stilla i en vagn och stirra på en vägg. Jag uppskattade den desto mer, och hittade också massa fint i giftshopen (bästa med museér!). 

Västerås

När vi var klara på museét gick vi vidare. Hängde på stan och shoppade lite smågrejer. Fick såna flashbacks till när jag var barn och vi gått på stan just här i Västerås under våra besök. Tänkt vad vissa platser kan etsa sig fast ändå. 

Västerås

Slog oss ner på ett café för fika och middagdags åt A. Åt en smörgare och en så sjukt god bulle. Kanelsemla. Alltså kom igen hur kan svenskarna gör allt. Den var iallfall sinneeesjukt god. 

Västerås

Ute var det som sagt snöstorm och ruggigt. Västerås är en riktigt mysig stad och det var så drömmigt och sagolikt under snötäcket (och så länge man höll sig innomhus). 

Västerås

Vi hann också med att shoppa te i lösvikt på Thé boden. Köpte med mig tre olika sorter som doftade så gott (och smakar minst lika gott också!). Älskar mysiga butiker som det här. Finns det ens någon lite tebutik i Helsingfors? Har så dålig koll. Tipsa gärna om ni vet!

Sen satte vi oss i bilarna igen, åkte via Hälla och shoppade Ica Maxi tomt och så tillbaka till Badelunda. De andra dagarna hände vi mest hemma hos Moster Mia och Erland, åt middagar och ja, hann en sväng till Hälla igen. Fina dagar. 

Sverigeshopping

Äh, nu när jag ändå är igång kan vi väl ta en titt på vad jag kom hem med också? Vi har ju som ni kanske vet ett stundande ett års kalas här om drygt en månad. Så det köpte jag förstås lite pynt till. En vimpel från Lagerhaus, pompoms och tårtljus från en partybutik. 

Sverigeshopping

Lite kort är alltid bra att ha. Det med text är från Lagerhaus och de två med blommor köpte jag från museéts giftshop. Srång ut i friheten hittade jag också på giftshopen. Alex Schulmans Skynda att älska nappade jag med mig från båten byt hylla. 

Sverigeshopping

Gick bananas på te. Gör alltid det när jag är i Sverige av någon anledning. Tycker de har så bra utbud. Förutom dessa fyra köpte jag ännu två till från Thé Boden, men de har redan fått flytta in i burkar. 

Sverigeshopping

På båten köpte jag nytt shampoo och balsam från Burt's bee, världens bästa puder från lumene och världens bästa läppomada från Elizabeth Arden. Till Agnes köpte jag ekologisk tvål och bubbel till badet.

Sverigeshopping

Och till sist, något till mig också hehe. Ett par nya skor från Din Sko som jag så saknat i min skogarderob och en helsvart halsduk i perfekt längd från H&M. 

Ja och så köpte jag ett gäng med födelsedagspresenter åt de kommande födelsedagsbarnen också, men det tänker jag inte visa här. Och flera tidningar, mousserat rödvin och lite snacks slank också ner. Bilen var ganska full när vi åkte hem om vi säger så...

Publicerad 11.03.2017 kl. 20:58

grekisk chokladtårta.

grekisk chokladkaka

Lördagen till ära tänkte jag dela med mig av ett improviserat recept som jag gjorde i söndags. Utgick från ett recept jag hittade på nätet men gjorde lite ändringar och det resulterade i detta. 

Grekisk chokladtårta med mörkchokladglasyr och pistagenötter

Kakan:

4 dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver 

1 tsk salt

3,25 dl socker

100 g smör

2 ägg, delade

50 g choklad

2 dl grekisk yoghurt 

Glasyr:

150 g chockad 

1/2 dl grädde

25 g smör

Näve hackade pistagenötter

→ Börja med att lägga ungen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform. Blanda sedan mjöl, bakpulver och salt noga. Ställ åt sidan. Mjuka upp smöret lite i mikron (inte smällt!) och rör det mjukt tillsammans med socker. Separera äggen och blanda i äggulorna en i taget. Smält chokladen i vattenbad och ställ att svalna. Vispa under tiden äggvitorna hårt. När chokladen svalnat lite rör ner i äggblandningen, sedan i med yoghurten och efter det mjölblandningen. Vänd till sist i äggvitorna och häll över i formen. Grädda i ca. 45 minuter.

När kakan är färdigt och har svalnat lite så börja med glasyren. Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Lägg i den hackade chokladen och rör tills det är en jämn smet. Häll det sedan över kakan. Hacka nötter och strö över. Klart! 

 

grekisk chokladkaka

grekisk chokladkaka

Publicerad 25.02.2017 kl. 08:46

fullt ös dagen lång.

en rosa tisdag

Här har det varit full rulle hela dagen. Förmiddagen hade vi träff med Svenssons lattemammor och till det fixade jag en fastlagsprinsessa version större. Det här var det enda bliden jag han åstadkomma mellan busiga kids och konverserande. Imorgon ska jag göra en till så då kanske jag hinner få en bättre bild. 

Eftermiddagen spenderade vi på busholmen och blev bortskämda med både det ena och det andra. Hem kom vi lite före nio och nu har jag hunnit duscha, titta på Shameless med killen och nu håller ögonen på att falla ihop efter en dag med fullt ös från klockan sju. Så nu ska jag stupa i säng och hoppas på en liten sovmorgon i morgon, så lillchefen kommer väl vakna klockan sex antar jag... 

Publicerad 21.02.2017 kl. 23:00

mini fastlagsbullar.

Mini fastlagsbullar

Mini fastlagsbullar

Tänkte börja det här inlägget med att "det är snart fastlagstisdagen" men så googlade jag och insåg att det är en evighet till dagen (23 feburari) så ändrar det till "fastlagsbullesäsongen är här!". 

Jag bakade minifastlagsbullar i veckan och de blev så goda och gulliga att jag tänkte dela med mig av receptet. Förstås kan man göra stora bullar av receptet också, men jag gjorde små för att, ja, små är gulliga.

Mini fastlagsbullar

75 g smör

2 dl mjölk

25 g jäst

½ dl strösocker

1 krm salt

ev ½ tsk stött kardemumma (jag lämnade bort detta, funkade bra utan!)

1 ägg

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling

Smält smöret, lägg i mjölk och värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, ägg och 6 dl av mjölet. Blanda tills degen är smidig. Låt den jäsa under duk i ca. en halvtimme. 

Blanda bakpulvret med den resterande en dl vetemjöl och jobba in i degen. Ta bitar i den storlek du vill ha ur degen och rulla till släta bullar. Låt dem jäsa på en plåt i 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med ägg och grädda bullarna i 10 minuter. När bullarna är färdiga skär du av ett litet lock och gröper ur bullarna. Jag gillar med mandelmassa men killen ska ha hallon så jag brukar göra båda. Om du gör med mandelmassa så spara det du gröpte ur och blanda det med en skvätt mjölk och riven mandelmassa (lättast med en gaffel). Fyll sen bullen med mandelmassa, klicka på massa grädde, på med locket och pudra sen med en massa florsocker. På hallonbullarna fyller jag bara istället med hallon. 

Gott gott gott!

Publicerad 04.02.2017 kl. 07:49

en färgglad tallrik.

Enkel lunch

Enkel lunch

Enkel lunch

Vietnamiesiska vårrullar är himla trendigt just nu, eller okej de har varit ett tag redan. De äts till höger och vänster och en vill ju inte vara sämre. Stryk det. De är skitgoda och alla borde äta dem. 

I söndags fixade jag ihop detta av rester från fredagens vårrullekalas. Så enkelt och SÅ gott. Jag tog vad jag hade hemma, det enda som jag kanske sakande var någon sorts frukt. I fredags hade vi mango och det var perfekt i. Det enda du behöver är rispapper och saker du gillar. Sen blöter du rispappret, fyller dem med gottis och rullar dem (förhoppningsvis bättre än jag lyckades denna gång). Och äter. Gärna med riesling till (som Kaneli sagt) eller som jag i söndags, med cokis till. Funkar också!

Publicerad 28.01.2017 kl. 08:53

hemgjorda marshmallows.

Hemgjorda marshmallows

Fjärde advent är här och jag har nästan ingen julfeelis alls. Så tråkigt. Har verkligen försökt maxa med allt möjligt juligt men får liksom inte till det. Nå kanske det kommer när vi väl kommit fram till Österbotten och allt är klart inför jul.

Fjärde advent betyder också fjärde och sista receptet på julgodis. Det här är en gammal favorit som är relativt enkel och smakar precis som köpta. Ingredienserna är sånt som man lätt har hemma vilket alltid är ett plus tycker jag! Receptet jag använt är detta.

Hemgjorda marshmallows

10 st gelatinblad

3,75 dl vatten

4,5 dl socker

0,5 tsk vaniljsocker

2 st äggvitor

1 msk hushållsfärg (inte ett måste)

+

4 msk maizenamjöl

4 msk florsocker

Börja med att sikta maizenamjölet och florsockret i en skål. Ta fram t.ex. en lite större ungsform (den ska ha ganska höga kanter) och lägg bakplåtspapper i den. Smörj in den ordentligt med rapsolja. Sikta ca. hälften av "pudret" i bottnen av formen. Sen är det dags för själva marshmallowsen. Lägg gelatinbladet i en skål med 1,25 dl vatten och låt stå. Häll 2,5 dl vatten i en kastrull och koka upp tillsammans med sockret. Rör tills det löst sig och låt den sen koka ordentligt i 10 minuter. Var noga så att bara är genomskinlig och inte blir gyllene. Häll i genlatinet och vattnet och rör om. Bubblar en massa så se efter! Blanda i vaniljsockret och lägg undan. Vispa ägvitan tills du kan svänga det upp och ner. Blanda försiktigt i sockerlagen och vispa sen i 10 minuter (det är så det blir fluffigt!). Häll sen smeten i formen och klicka i några droppa färg om så vill. Sikta puder över och låt stå tills det stelnat (går ganska snabbt). Skär upp i bitar och rulla bitarna i pudret så att de inte klibbar ihop. Förvara torrt. 

Lycka till! 

Hemgjorda marshmallows

Hemgjorda marshmallows

Publicerad 18.12.2016 kl. 21:35

mariannetryffel med vitchoklad.

Mariannetryffel

Har haft så fullt upp i helgen så har inte hunnit blogga alls, men här kommer veckans recept. Det här är min nya favorit, fick det på lilla jul och har redan hunnit göra en sats. Det är lite kladdigt att göra men helt klart värt det!

Jag utgick från det här receptet

Mariannetryffel med vitchoklad

1 dl grädde

En påse mariannekross (eller ca. 30 st mariannegodisar)

250 g mjölkchoklad

200 g vitchoklad

Hacka mjölkchokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden. Blanda mariannekrossen (om du använder godisar så krossa dem i mixer först) i grädden och rör tills det smält. Häll grädden över den hackade chokladen och rör samman allt. Ställ det i kylskåp tills det går att rulla bollar (ca. en timme). Rulla tryffeln till bollar och ställ i frysen (i minst 15 minuter!) medan du smälter vitchokladen. Doppa bollarna i vitchokladen och lägg på bakplåtspapper tills de stelnat. Förvara i kylskåp. 

Mariannetryffel

Mariannetryffel

Publicerad 11.12.2016 kl. 21:59

vitchokladfudge med kardemumma.

Vitchokladfudge med kardemumma

Imorgon är det andra advent (!) så här kommer ännu ett recept med smarrigt julgodis. Det här blev inte riktigt som på bild, men så brukar det ju vara ibland. Gott smakar det hur som helst och det är huvudsaken. 

Receptet är Ernsts men jag skippade att rulla dem i florsocker utan siktade bara lite över för syns skull. 

Vitchokladfudge med kardemumma

1,5 dl grädde

5 dl strösocker

150 g smör

1 msk honung

1 krm vaniljpulver

1 tsk kardemummakärnor, malda

100 g vitchoklad, hackad

Blanda ihop grädde, socker, smör och honung i en kastrull. Kocka det på medelvärme i cirka en halvtimme tills det är 118 grader. Rör om ibland. Ta sen av kastrullen, blanda i vanilj, kardemumman och den hackade vitchokladen. När allt smällt samman häll det i en form klädd i bakplåtspapper och låt stelna i kylskåpet. Skär i bitar och ät!

 

 

Vitchokladfudge med kardemumma

Vitchokladfudge med kardemumma

 

Publicerad 03.12.2016 kl. 09:27
Fredag och lördag på stan  Jenna / 23 / Helsingfors

 

Jobbar som evenemangsproducent, skribent, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. Just nu är jag vårdledig, jobbar som evenemangsansvarig på Ratata, bloggar och skriver nu som då. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)ratata.fi

 

Follow on Bloglovin

 

 

Visit Jenna Vierinen's profile on Pinterest.

SAM_6011_Fotorddd

bokklubben-rund