hemma hos Märta.

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Hemma hos Märta

Igår träffades bokklubben för att göra något som vi sett såå mycket framemot att göra enda sedan vi fick förfrågan. Vi spenderade några timmar hemma hos Märta för ett projekt för Schilts och Söderströms. Men mer om det senare, här får ni bara en liten tjuvkik hemma hos henne. 

09.11.2017 kl. 22:22

böcker och kvinnor i historien.

Helsingfors bokmässa

Helsingfors bokmässa

Helsingfors bokmässa

Från bokmässan förra året

Åh vet ni? Imorgon drar det igång. Älskar älskar bokmässan. Känner alltid att jag är i mitt esse på bokmässan, omringad av kulturmänniskor och böcker. I år blir det lite extra spännande eftersom jag för första gången ska sitta på scen. På lördagen 10:30 kommer jag leda ett samtal med Johanna Holmström och Anna Lindholm om kvinnor i historien på Tottiscenen. Så spännande och framförallt intressant. Båda deras böcker tangerade kvinnors roll i historien på olika sätt och det här är ett ämne som man skulle kunna diskutera i evigheter.

Så snälla snälla kom och lyssna. Det skulle vara jätteroligt! Och på Århundradets bokklubb har vi en lång lista med tips på allt bra program under dessa fyra dagar. Vi ses väl där?

25.10.2017 kl. 21:45

min kultursommarlista.

16 mars 2015

söndag på stan

Boken och rosens dag

1. Vad läser du på stranden eller i parken?

Läser inte på stranden på grund av fruktansvärt obekvämt. Både att läsa där och att ligga och sola där överlag. Hänger inte i parker heller och läser för den delen pga också obekvämt. Men om jag skulle göra det, skulle jag satsa på ljudbok eftersom det inte är speciellt obekvämt och enkelt. Just nu lyssnar jag på Harry Potter och det är väldigt mysigt. 

2. Blir det något festivalbesök?

Inget inplanerat nej. 

3. Vilken serie maratonar du under regniga dagar?

Just nu ser jag på The Good Fight och älskar det. Annars tycker jag ni kan se Reign. Perfekt drama för regn. 

4. Vems sommarprat lyssnar du på?

Skrev ju ett inlägg om sommarprat jag vill lyssna på, men det som jag kanske är mest sugen på ääääär Linda Boström Knausgård.

5. Ser du fram emot någon film på bio?

Eh har så dålig koll på filmer på bio? Säkert finns det någon jag ser framemot men kan inte leverera något atm. 

6. Vilka band & artister utgör sommarens soundtrack?

Oskar Linnros. 

7. Vilken tidskrift tar du med dig till villan?

Gillar Elle så får väl säga Elle Sverige och Elle Decoration för det är de två jag läser mest. 

8. Ska du besöka någon sommarteater?

Har ingen inplanerad nej. Så dålig på att konsumera kultur den här sommaren? Måste bli bättre på det!

9. Kan du tipsa om något evenemang i din hemort?

Konstens natt. Älskar konstens natt pga det händer så mycket i staden då. 

Lista från Kulturvis

05.07.2017 kl. 00:54

den stora sommarpratslistan.

Juli är snart här, semestertiden är i gång och vet ni vad det betyder? Jo sommarpraten har börjat bubbla ut ur radioaparaterna (eller dimpa ner i podcastappen för oss millennials). Min vana trogen tänkte jag göra en megalång lista på alla sommarprat som jag tror är värt att lyssna på i år. Men kom också ihåg att spontanlyssna på sådana som du inte först tänkt, för det är de som brukar vara de bästa. 

Tyvärr finns det ingen kort beskrivning på Vegas sommarprat, så där gissar jag mig bara fram att de kommer vara intressant, men sveriges radios sommarprat har jag valt ut på basis av beskrivningen (och lite personen...). 

24 juni - Rickard Söderberg 

"OPERASÅNGARE. I programmet hör vi om hur Rickard Söderberg fick modet att stolt gå i högstadiekorridorerna med grönt hår och om hans eviga tro på kärleken." Tycker Rickard Söderberg är världens mysigaste person (eller verkar vara åtmistone!) så tänker att hans sommarprat kommer vara härligt och starkt. 

26 juni - Negra Efendić

"JOURNALIST. Prisade journalisten Negra Efendić berättar i sitt Sommar om hur det var att komma till Sverige på 90-talet och om hur hon idag tar hjälp av sin inre Zlatan när hon möter orättvisor." Viktigt!

Bild: Anne Häggblom.

27 juni - Ellen Strömberg

"BLOGGARE. I sommarpratet reflekterar hon över avsaknaden av förebilder för människor i stora storlekar." Älskar Ellens blogg, behöver jag säga mer?

2 juli - Harriet Andersson

"SKÅDESPELARE. – Jag ska försöka att inte gnälla och inte svära för mycket. Det kan bli svårt." Låter som något jag kan relatera till. 

4 juli - Helena Ranta

RÄTTSODONTOLG. Låter som ett spännande yrke och sådana brukar alltid ha intressanta sommarprat. 

5 juli - Malin Persson Giolito

"FÖRFATTARE, JURIST. – Jag ska prata om kvicksilver i sängen och mellanrum i litteraturen, oro och David Bowie." Låter intressant. 

6 juli - Sherihan "Cherrie" Abdulle

"SÅNGERSKA. – Mitt program är en konversation med en syster. En konversation som representerar den styrka, gemenskap och misär som många unga tjejer runt om i Sverige har växt upp i och präglas av idag." Tycker det är fint att Sverige Radio tagit in fler rasifierade personer i år och väljer att lyfta fram blandade människoöden. 

8 juli - Linda Boström Knausgård

"FÖRFATTARE, POET. – Mitt Sommarprogram kommer att handla om fantasier, om längtan, om ljus och mörker, förälskelse och död, om dagar, nätter, år, inlåst på en avdelning och kampen för att återvända till livet. Om timmarna när man skriver och är helt fri." Efter Helsinki Lit blev jag helt obsessed med Linda Boström Knausgård och ser SÅ framemot hennes sommarprat. 

11 juli - William Spetz

"SKÅDESPELARE. – Mitt program kommer handla om min mormor Ulla som gick bort 2015, och om min föreställning som jag Tillägnade henne. Om utmaningen i att spela den man älskade mest på en scen. Hur ska jag göra henne rättvisa? Det kommer handla om uppväxt, om saknad, om drömmar. Och om min barndomskompis Amanda som spottade på mig i lågstadiet." Älskar sommarpratare som väljer att prata om andra än sig själva också.  

12 juli - Angela Gui

"DOKTORAND. – Mitt program handlar om att förlora någon till något stort och abstrakt som man inte förstår – men också om att finna sig själv i kaoset av att plötsligt bli en ofrivillig aktivist." Låter spännande. 

15 juli - Tove "Tove Lo" Nilsson 

"SÅNGERSKA, LÅTSKRIVARE. – Jag vet att jag inte är ensam. Jag är inte den enda som försöker bedöva hjärtesorg med kemikalier, som älskar att fly från verkligheten, som gillar sex, som jagar rus, som aldrig känner sig tillräcklig, som gått igenom depressioner, som sårat någon eller som är ansvarslös ibland. Och jag har valt att vara ärlig när jag ska prata om det här. Jag skäms inte." Gillar när sommarpraten gärna får bli lite "fula". 

18 juli - Malin Kivelä

FÖRFATTARE. Har ingen aning om vad hennes sommarprat handlar om men författare brukar kunna göra bra sommarprat.

20 juli - Moa Herngren

"FÖRFATTARE, JOURNALIST, TV-PRODUCENT. – Mitt program kommer bland annat att handla om familjen. Sen jag blev med bonusfamilj har jag funderat mycket över vad en familj är egentligen. Måste man vara fler än två för att få kalla sig en familj? Hur gör man för att bli en och hur definierar man den? Och älskar man varandra per automatik bara för att man är en familj?" Intressant ämne. 

20 juli Minna Salami

FEMINIST, BLOGGARE. Kombinationen feminist och bloggare låter lovande. 

22 juli - Karin Laserow

"INREDARE, KULTURARBETARE. – Mitt Sommarprat ska handla om mitt tosiga liv – tillfälligheternas resa." Älskar henne i Bytt är bytt så tänker att hon gör ett roligt sommarprat. 

24 juli - Maria Ehrnström-Fuentes

DOKTOR I SAMHÄLLSANSVAR. Låter som ännu ett spännande yrke. 

26 juli - Kalle Lind

"FÖRFATTARE, RADIOPRATARE, KOMIKER. – Mitt Sommar kommer att handla om Eslöv och döden. Känns inte det kul nog kommer jag också att prata om bortglömda farbröder i nöjesbranschen." ÄLSKADE honom i På Spåret och blev så lycklig när jag såg att han skulle sommarprata <3

27 juli -  Evin Ahmad

"SKÅDESPELARE. – Eftersom att mitt yrke som skådespelare ligger så mycket i min identitet pratar jag mycket om mig själv som skådespelare. Vad innebär det egentligen att vara skådespelare för mig? Tankar kring konst och politik, etiketter och stämplar, och om att inte ha en självklar plats i kulturrummen." Kultur plus konst plus politik plus etiketter låter ändå bra. 

27 juli - Lina Teir

OPINIONSBILDARE. Jag tror det här blir ett av årets viktigaste sommarprat. 

28 juli Dick Idman

SKÅDESPELARE. Skådisar brukar ha mysiga sommarprat. 

29 juli - Lisa Ekdahl

"MUSIKER, SÅNGERSKA. – Mitt program kommer bland annat handla om sena nätter i Paris, Lou Reed, mötet med döden, och om rätten att vara sig själv." You got me at Paris. 

30 juli - Fredrik Backman

"FÖRFATTARE. – Mitt Sommarprat handlar om att jobba med påhittade människor från ställen som inte finns." Har noll koll på Fredrik Backman men alla älskar honom så tänker att de kan bli bra?

31 juli - Bahar Pars

"SKÅDESPELARE, REGISSÖR. "Från födsel till Oscars. Alla mina inre och yttre klassresor. Min flytt till Sverige. Moderskapet. Efternamn. Att äga sig själv. Hoppas att ni får chansens att lära känna mig."" Låter skitbra. 

1 augusti - Merete Mazzarella

FÖRFATTARE. Bra skribent tänker att hon kan skriva ett bra sommarprat då också!

2 augusti - Miriam Bryant

"SÅNGARE, LÅTSKRIVARE. – I källaren i mitt gamla barndomshem hittade jag en låda. I Sommar ska jag berätta om vad som låg där i." ÄLSKAR Miriam Bryant, enough said. 

6 augusti - Tarja Halonen

"PRESIDENT. – Mitt program kommer handla om oss nordbor i vår gemensamma värld. Jag funderar över vår ställning och vår globala roll i en bred kulturell mening." Tarja <3

7 augusti - Janne Strang

JOURNALIST, FÖRETAGARE. Skitrolig och härlig, tror det kan bli skitbra. 

10 augusti - Magda Gad

"JOURNALIST. – Mitt Sommar ska handla om hur människan, inklusive jag själv, förändras av krig. En mycket obehaglig och närmast ondskefull förändring, där liv och död, rätt och fel, smälter ihop. Men att vittna om vad som händer i krig är ett uppdrag jag är beredd att dö för." Viktigt ämne!

13 augusti - Lisa Langseth 

"DRAMATIKER, REGISSÖR. – Mitt program kommer handla om att ha fantasin och kreativiteten som följeslagare genom livet." Alltså älskar att som handlar om kreativitet. 

18 augusti - Annakarin Nyberg 

"INTERNETFORSKARE, FÖRFATTARE, FÖRELÄSARE. – I mitt Sommarprat kommer jag berätta om viktiga strider i mitt liv. Om kampen mot gubbar som använder härskarteknik och mitt krig mot en cancerknöl." You got me at kampen mot gubbar mvh så trött på allt som gäller gubbar (kanske ni också märker i valet av poddar).

20 augusti - Stina Ekblad 

"SKÅDESPELARE. – Jag kommer att prata om musik och poesi." Fina Stina, hon är så härlig och gissar att hennes sommarprat också blir lika härligt <3.


Shit pomfritt vilket långt inlägg det blev! Tänker att jag ska sammaställa någon sorts lista i slutet av sommaren med betyg av de jag i slutänden lyssnade på. Hittills har jag hunnit med en (SPOILER: Ellens sommarprat var <3<3<3<3<3). 

28.06.2017 kl. 07:10

kvinnorna på fröken frimans tid.

Här kommer ett riktigt dundertips. För er som missat Fröken Frimans krig så är det en dramaserie som hittills kommit i tre säsonger (varav den senaste hade premiär julen 2016 och på Yle i söndags). Men det är inte det jag ska tipsa om, utan Kvinnorna på fröken Frimans tid: en dokumentärserie i två delar. 

I kvinnorna på fröken Frimans tid får vi träffa de kvinnor som Fröken Frimans krig är baserat på. Anna Whitlock, Ann Margret Holmgren, Frigga Carlberg, Signe Bergman, Karolina Widerström och till och med Selma Lagerlöf på ett hörn. Programledaren Kattis Ahlström går i kvinnornas fotspår, träffar några av deras släktingar och berättar om deras kamper. 

Verkligen sevärt och tar bara två timmar av ditt liv (alltså typ inget alls). Efter det kan ni se första avsnittet av säsong tre av Fröken Frimans krig som nu finns på Arenan (nytt avsnitt kommer på söndagar).

Kvinnorna på fröken Frimans tid kan ni se på SVT Play, klicka här för att komma dit

23.05.2017 kl. 21:47

en söndag med konst, böcker och café.

söndag på stan

Alltså jag har verkligen så många bilder från förra helgen, mest för att denna babe ↑ fick agera min personliga fotograf hela helgen och knäppte typ 400 hundra bilder. Nå, här kommer iallafall den sista högen med bilder. Nämligen sista dagen på deras besök, söndagen. 

söndag på stan

Efter två dagar i butiker bestämde vi oss för att det fick räcka och efter lite research på mysiga utställningar bar det av till HAM. Perfekt program när en har ett barn i vagnen som ska sova dagssömn (=vagnen ska helst vara i konstant rullning), resulterade i att hon sov i två timmar! 

söndag på stan

söndag på stan

Mest gick vi dit för att kolla in Tove Jansson-utställningen. Så värt att gå och titta på. Älskar målningarna från Aurorasjukhuset med mumintema. Den stora (och den lilla till vänster) köpte jag hem som affisch till Agnes rum. Den passade perfekt <3

söndag på stan

söndag på stan

Utställningarna med Tyko Sallinen och Eva Törnwall-Collin var också riktigt fina. Den med kvinnan på tåget av Eva Törnwall-Collin var himla stämningsfull på något sätt. 

söndag på stan

Fast mest överraskad blev jag av utställningen Mordern liv! Den var sjukt intressant och fin. Gillade alla olika element i den och kanske mest av allt förstås Marimekkoklänningarna.  Gå och se!

söndag på stan

söndag på stan

När vi kollat färdigt var det dags för den sista och nästan bästa "utställningen": giftshoppen! Älskar museérs giftshoppar, där finns alltid så himla mycket fina stuff. Plus att de alltid är så snygga. Ville köpa allt men fick bergränsa mig till Tove Jansson-affischen, några fina vykort och en gullig pins. 

söndag på stan

Efter HAM gick vi vidare till Akademiska bokhandeln för att botanisera bland böcker. Dessutom råkade sig att vi kom precis till att höra Calle Haglund intervjua Staffan Bruun om hans nya bok. Men ärligt tyckte jag det var lite gubbigt. Är så trött på alla kulturmän som pratar med kulturmän om sig själva. Dags att börja med lite nya koncept tack!

 

söndag på stan

söndag på stan

Klockan blev mellanmålsdags för fröken och fika för oss. Torres var fullproppat as usual men som tur fick vi ett bord och jag fick den godaste shaken. Älskar Kortteli i Kampen. Där hittar man verkligen att man är sugen på. Sen började lilla fröken bli trött på vagnen och det var dags att börja söka sig till Esbo. 

söndag på stan

Hemma packade vi (Agnes) upp det jag köpte, välkomnade hem Pappan efter att inte ha sett honom sen torsdag och hängde i soffan tills det var dags att säga hejdå åt gästerna. Vilken helg det blev ändå. Mysig och utmattande. I måndags var jag säkert tröttare än på fredag haha, men så är det när man har full rulle hela helgen. 

11.05.2017 kl. 06:57

tre onsdagstips.

 

Det är onsdag och iallafall hos oss är det regnigt, grått och tråkigt. I och för sig ska jag iväg på bokklubb ikväll så det gör åtminstone dagen lite skojsigare. Men för er som inte har något sånt skoj att se framemot så tänkte jag tipsa om några saker som kan pigga upp denna gråa dag! 

Ateljen © Moomin Characters™"presskitfiles/

Bild: © Moomin Characters™"presskitfiles

❀ Vi börjar med anledning av besöket till Tove Janssons ateljé igår. Det är nämligen så att idag lanseras en podcast om Tove Janssons liv, Penseln, pennan och hjärtat, på Arenan. Jag hade lyxen att få lyssna på dem lite i förtid och hörde två av avsnitten igår. GÅ OCH LYSSNA. Den är skitbra. Läser mer om den här.

 

>> I samarbete med Aveo <<

❀Aveo har en kampanj med -20% på alla Ferm Living produkter. Där finns bland annat skitsnygga kuddar, tapeter, lakan och korgar. Kamanjen håller på fram till 31.3 så ännu hinner ni fynda!  

 

Bild: Christiann Koepke

❀ Rädisor har börjat dyka upp i butiken igen och passande nog snubblade jag över det här smarriga receptet på Pinterest. Polkabetor plus rädisor plus ricotta plus toast mmmm. Här är receptet

 

22.03.2017 kl. 10:20

på besök hos Tove Jansson.

Imorse lämnade jag Agnes på busholmen och så traskade jag via Rödbergen med Malin hit: Ulrikasborgsgatan 1. Nästan hela bokklubbens samlades för att gå på pressträff.

Vi fick höra om ett roligt Tove Jansson-projekt som kommer släppas imorgon (kika in på Århundradets bokklubb imorgon, skriver mer om det där) och fick förstås ta en titt i Toves ateljé. Så himla coolt att stå var hon stått, kika i hennes bokhylla och gå runt i hennes sjukt häftiga lägenhet. Man fick inte ta bilder men de var gulliga nog att låta mig ta ett foto på hennes utsikt och så bongade vi husets snygga innergård på vägen ut. 

Efter det kramades vi adjö för en dag (vi ska nämligen träffas redan imorgon hehe) och gick åt varsit håll. Jag traskade tillbaka till Busis förbi våriga blommor och väl framme pussade på gullig unge som skött sig ändå helt bra. A och jag tackade för oss och gick sen via butiken hem (och tappade kött jag köpt någonstans på vägen, buhu!). 

Nu sitter jag nerbäddad i soffan. Är skittrött och oinspirerad men måste ändå skriva lite innan jag kan inta liggläge i soffan. Tror det är vädret som gör mig så här. Borde så inte hyllat våren igår, jinxade det tydligen...

21.03.2017 kl. 18:32

Hietanen & Henrikson.

Bild: Björn Karlsson.

Det är ingen nyhet att jag gillar både poddar och böcker. Så gissa min pepp över att Ida Henrikson och Anne Hietanen lanserade en bokpodd. Deras nya podd är helt väldigt väldigt bta och när jag äntligen hittade den på iTunes (lyssnar bara på poddar som jag kan få till podcastappen) lyssnade jag igenom alla avsnitt på direkten pga blev helt hooked. 

De är sköna att lyssna på, vettiga och hur babeiga som helst (med det sista syftar jag på deras sjukt snygga pressbild). Man känner sig inkluderad i deras boksnack och mycket de tar upp är relaterbart. Det är också roligt när avsnitten handlar om böcker man själv också läst, spännane att höra om man uppfattat boken på samma sätt. Det enda jag skulle önska är att avsnitten skulle vara liite längre, tycker de tar slut för fort hehe. Annars får deras podd 5 av 5 stjärnor. 

Podden hittar ni på Itunes, arenan och soundcloud. Så om ni inte har något bättre för er tycker jag absolut ni ska lyssna, lovar ni inte blir besvikna!

15.02.2017 kl. 07:30

en kväll med bästis och musikal.

Gårdagen

Gårdagen

Igår fick jag äntligen komma iväg hemifrån några timmar. Jag mötte upp Sannah i stan, gick och hämtade våra biljetter till Svenskis och sen gick till nyöppnade Joe & The Juice. Före föreställningen började hann vi också titta lite i butiker (så skönt att göra det utan bebis för engångsskull!). 

Huvudprogrammet för kvällen var pressvisningen av INGVAR! - en musikalisk möbelsaga. Det var kanske inte det bästa jag sett, men inte heller det sämsta. Musiken var ljuvlig, och skådespelarna var verkligen duktiga. Men poängen kändes lite difus och berättelsen är kanske inte speciellt spännande. Men några skratt lockade den fram åtminstone, så skulle nog säga att den är värd att se.

30.11.2016 kl. 14:38

se på mig nu, jag dansar tills kristaller faller ner emot min hud.

fredagsfrulle

Så här såg det ut imorse här hemma. Okej klockan var typ 11 (har en sjusovare till bebis just nu). Mörkt som attan pga äckligaste vädret som finns. Så länge Agnes lekte runt på golvet åt jag gröt, drack te och läste Mama i soffan. Så nöjd över mitt beslut att inte åka på bokmässan idag. Har noll lust att gå utanför dörren. 

Nu sover två av tre i det här hushållet och jag sitter och lyssnar igenom två geniala album som släppts idag. Homeward Bound av Sabina Ddumba och Skeppsholmen av Petter. Både är svinbra men Petters är verkligen amazballs. Akustisk version av hans bästa låtar. Tror det blir fredagens soundtrack! 

Vad är er fredagsmusik?

28.10.2016 kl. 14:59

svenskfinlands roligaste podd!

Dags för söndagstips. Jag som poddknarkat i flera år nu har sedan ungen kom varit så dålig på att lyssna på poddar. Dels för att jag har helt enkelt inte haft lust och sedan fick jag ljudboksprenumeration som gjort att det har blivit en hel del böcker istället (ska recensera senare!). MEN så kom Folkets podd in i mitt liv. 

Bild: Kevin Holmström.

Har ju tyckt att det varit lite skralt med bra finlandssvenska poddar (har dissat alla som inte finns på iTunes pga lat och orkar inte använda andra kanaler) och de som funnits har jag inte fastnat för. Men så lanserades Folket podd och jag lyssnade först mest för att en av bokklubbisarna, Lina, är en av hjärnorna. Och tur för mig då att jag gjorde, för det är en så sjukt bra podd!

Humoristisk, vettigt och underhållande. Älskar deras jargong, samtalsämnena och ja, allt. Om ni känner er svältfödda på bra poddar, lyssna på Folkets podd. Ni blir inte besvikna. Bra tänkt Förlaget att göra att sammarbete med dessa. Och bra där Folkets podd, ni är kick ass!

Ni kan läsa mer om de på förlagets hemsida och lyssna på den i podcast-appen (och andra ställen också förstås). Nu ska jag svepa mitt cokisglas och sedan lägga mig så jag orkar stiga upp sju med avkomman (hurraaa...). Slut på söndagstips!

24.07.2016 kl. 22:47

ett viktigt söndagstips.

Bild: SVT.se

Jag måste verkligen tipsa om ett program som vi tittat på under helgen. Absolut svensk heter det och är ett samhällsprogram med Soran Ismail. Det handlar om rasismen i ett av världens mest tolernata länder. Han träffar rasister, invandrare och människor som står lite med båda fötterna på båda sidorna för att gå in på djupet när det kommer till rasism idag. 

Bild: SVT.se

Tycker hela programmet var helt sjukt bra producerat och gav en väldigt bra syn på hur vårt samhälle ser ut idag. För i Finland är det inte speciellt annorlunda än i Sverige, kanske till och med lite sämre ibland. 

Avsnitten gav mig verkligen en tankeställare. På hur jag hanterar rasism i vardagen och på hur mycket mer vi borde tänka efter när vi möter nyanlända. Så om jag får ge ett tips på vad ni ska spendera er söndagskväll med så är det det här. Ett viktigt tips. SE DET! 

Alla avsnitt finns på svtplay. 

12.06.2016 kl. 18:01

in politics, you either eat the baby or you are the baby.

källa

Lite upptagen just nu. Ligger i sängen med preggokrämpor och hänger med mina bästisar Claire och Frank. Det var liksom meningen att jag skulle börja få massa ont nu passligt till att det kom en ny säsong av House of Cards. Och ÄLSKAR att Joel Kinnaman är med. 

Fast har faktiskt gjort en till sak förutom legat i sängen. Hämtat vagnen och bilstolen till bebben. Så nu står den i vardagsrummet och väntar på en bebis. Det var nog en lite konstig känsla att skuffa en barnvagn på gatan idag. 

Jaja, nu ska jag fortsätta med drama från vita huset! 

05.03.2016 kl. 21:20

sånger vid randen av ett grått hav.

- I samarbete med Svenska Teatern -

Förra veckan blev jag inbjuden av Svenska Teatern att se deras pjäs "Sånger vid randen av ett grått hav" som spelas på stora scenen just nu. Malin joinade mig på samma uppdrag och vi var väldigt spända båda två eftersom vi inte riktigt visste vad vi skulle vänta oss. 

Pjäsen handlar om ett gäng bybor som bor vid Östersjöns kust. Några är dricker lite för mycket, någon målar och vinterbadar och alla lever de sina egna liv som vanligt. Vattennivån börjar sedan stiga hotfullt och området blir obeboeligt. De tvångsevakueras till ett shoppingcenter i närmaste stad. Pjäsen handlar om hur de olika karaktärernas liv. Vad som händer med de som vägrar flytta och så. 

Är lite tudelad när det kommer till vad jag tyckte om den. Många av karatärerna var väldigt intressanta, men man fick liksom inte riktigt veta tillräckligt om dem. Jag skulle ha velat få en lite mer förklaring till deras egenheter och varför de var på ett vis, så det skulle blivit lättare att förstå dem. Och handlingen blev lite otydlig för mig. Eller jag förstod liksom aldrig riktigt poängen. Vad är det de vill få fram? 

Men det fanns nog också mycket jag gillade. Som karaktären Kerttu. Till exempel hennes vredesutbrott när hon blev frustrerad kunde man verkligen relatera till. Vilket jag gillade. Samspelet mellan det äldre paret gillade jag också mycket. Och Ailas melankoli. 

Jag gillade skärmarna på scenen. Att man fick se närbilder på karaktärerna och kom dem lite närmare. Däremot gillade jag inte att man såg kamerona och kameramännen på scenen hela tiden. Det tog bort känslan av teater för mig på något sätt. Skulle kanske hellre sett att de som visats på skärmarna skulle varit inspelats i förväg. 

Så som sagt, är lite tudelad i vad jag tyckte. Jag skulle säga att den får 3 av 5. Rekommenderar nog er att gå och se på den, för det var uppelvelse och något (för mig iallafall) helt nytt på svenskis. 

04.03.2016 kl. 20:22
34640EF4-BEBB-458B-8393-B7AD8D6AD320

  Jenna / 24 / Helsingfors

Jobbar som verksamhetledare på Svensk Ungdom, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)su.fi

 

Follow on Bloglovin

SAM_6011_Fotorddd

bokklubben-rund