det måste få ett slut.


Texten postade jag på Instagram tidigare idag.

Jag har funderat i flera dagar på #meetoo. Läst vad andra har skrivit om vad de varit med om, tänkt att jag haft tur som inte upplevt något sånt. Så kom jag ihåg. Den här tiden för tre år sen satt jag på bussen påväg till mitt dåvarande jobb. In i bussen kommer en man i över medelåldern och förflyttar sig säte efter säte längre bak för att till slut sätta sig bredvid mig längst bak i bussen. Han sätter sig tätt intill, kanske säger något till mig som jag inte förstår, och så tar har min hand och håller mig i handen. Sitter och håller i handen som om vi skulle vara ett par. Jag sitter förstelnad och släpper inte. Vet inte vad jag ska göra. Efter ett tag stiger jag upp, säger jag ska stiga av och sätter mig sen längst fram i bussen. Han sätter sig bredvid nästa kvinna i bussen.

Det kanske inte låter som något hemskt, men jag började må fruktansvärt. Mådde illa, kände mig smutsig och hade obehag att åka buss i en bra stund efteråt för att jag var rädd att han skulle stiga på igen. Den dagen tvättade jag händerna säkert 100 gånger. Vill få bort alla spår av honom. Det han då gjort var inget övergrepp som kan jämföras med våldtäkt eller liknande, men det var något som kränkte min integritet. Fick mig att känna mig obekväm. Jag kände direkt att jag inte tyckte det här var okej, men ändå vågade jag inte göra något till en början.

Vi måste få slut på att män tror de ha något rätt till kvinnor och deras kroppar. Lära dem stopp min kropp och oavsett om det är fysiskt eller verbalt så är det inte. okej. Också att ni ska ta ansvar för era medmän, säg åt dem när de gör något opassande. Call them out. Att så gott som varje kvinna i min närvaro och flöde varit med om någon form av sexuellt övergrepp och trakasserier är. inte. okej. 

18.10.2017 kl. 15:36

när det inte blir som man tänkt.

Helgen har varit hemsk. Fram tills i fredags var jag gravid. I lördags var jag det inte längre. För fyra veckor sedan slutade det som vi trodde skulle bli Agnes syskon att utvecklas. Ett missfall. Men de visste vi inte då, de tog tills i torsdags innan jag började blöda. Nu hoppas vi att allt är över och vi kan gå vidare från det här. 

Om ni vill läsa mer om vad som hänt kan ni klicka här, orkar inte skriva mer om det nu. Men jag vill ändå berätta om det. För cirka 15% av alla graviditeter slutar i missfall. Det händer och jag tycker det är viktigt att vi pratar om det. Den här gången var det för oss det hände. Vi har varit ledsna och vi har sörjt, men efter omständigheterna är vi okej. Livet går vidare och jag vill fokusera på det barn vi redan har, mitt roliga jobb, vårt förhållande och andra saker. Det kommer kanske ta en tid för mig att komma tillbaka till normalt, men det får det göra. 

this two

Jag har ju de här två <3

12.09.2017 kl. 08:47

sommar snurrar fort och vi bara snöar bort.

Helgen

Klockan är 13:35 när jag börjar skriva det här. Det är söndag och jag sitter i soffan med nymålade naglar medan killen planterar växter på balkongen och Agnes sover dagssömn. Det känns lite ovant att sätta mig ner och skriva. Inte för att jag haft någon lång paus eller så, men jag har varken haft lust eller inspiration på så himla lång tid. Det har varit ganska tomt och livet har snurrat på som ett ekorrhjul och jag har försökt hänga med utan att snubbla och falla. Det har gått sådär, men än står jag som tur. 

Det är 27:e augusti och sommaren är snart slut. I fredags blev det höst och jag har verkligen längtat oändligt efter den. Slutet av juli och augusti har inte varit min bästa tid på jorden i år, och jag har till största del mest kämpat för att hålla ihop. Som tur har ångesten börjat släppa och sakta men säkert börjar jag känna någon sorts glädje över saker igen. En stor anledning till att ångesten börjat släppa är att jag äntligen fick beskedet om att jag fått ett jobb. Något som jag verkligen behöver, ett ställe att gå till och något att fylla dagarna med. Har längtat så efter att få återgå till "det verkliga livet". Vad ångesten har grundat sig i kan vi ta vid något senare skede. Jag har inte ork att gå in på det nu, och dessutom har jag inte lust heller. Just nu vill jag bara fokusera på allt det roliga som jag har framför mig. Göra saker som jag tycker är roligt och fokusera på att börja leva igen. Är så trött på att vara trött.

Imorgon är min sista "lediga" dag, på tisdag börjar jag jobba och Agnes börjar heltid på dagis. Redan nu är kalendern fylld med roliga program inför hösten och jag ser så framemot att få inpsirationen tillbaka och börja göra saker. Jag tänker mig att allt ska sakta men säkert få börja återgå till vanligt nästa vecka. Så jag ska börja plocka upp kameran efter en evighetslång paus, försöka sätta mig vid datorn lite oftare och få bloggen att rulla igen. Jag ska uppdatera er om det nya jobbet, förändringar och lite annat. Men nu får det räcka för idag. Solen lyser och jag ska plocka upp i köket, sen ska jag försöka få med lilla familjen till Ikea, jag skulle nämligen vilja kika på en ny säng åt fröken. Även om sömnen inatt varit minimal på grund av oroligt barn, så känns livet ändå lite lättare. Hoppas det verkligen ha svängt på riktigt nu. 

27.08.2017 kl. 13:35

när energin inte räcker till allt.

Helgen

Helgen

Det har bara blivit tystare och tystare här. Det är till största delen för att all min energi går just nu åt till annat och lämnar därför varken ork eller lust att öppna bloggen och skriva. Jag älskar att blogga men just nu är det bara så himla många andra saker som tar min energi, vilket gör att jag måste prioritera om lite. Dessutom börjar vi vara inne på de sista veckorna tillsammans  hemma Agnes och jag, så jag vill liksom carpa den sista tiden med henne. 

I september börjar vår nya vardag med allt vad det innebär och då tänker jag börja på en ny kula, med allt. Men fram tills dess tänker jag ta fortsätta den paus som redan pågått här ett tag. Och så tar vi nya tag i september. Njut av de sista veckorna av sommaren, det ska iallafall jag försöka göra <3

15.08.2017 kl. 14:01

sommaren som kommer bli en övergång till något nytt. till någon ny.

Årets första riktiga sommarvecka lider mot sitt slut. För precis så känns det, som om det var den här veckan som det blev sommar. På riktigt. Och vi har verkligen maxat den här veckan. Hängt ute mycket, varit till stranden, gått barnbent och hängt med människor vi gillar. Helgen blev det sommar deluxe och går kanske till mannaminne som en av de härligare stadssommarhelgerna. Jag märker att den har skapat massa nya saker i mig. 

Det händer så mycket i livet just nu. Både stora och små saker som jag känner är lite svårt att greppa känslomässigt. Jag märker att jag har känslorna på ytan och suger likt en svamp in allt. Jag har alltid varit känslosam men det känns annorlunda nu, som om någonting ändrats. Kanske är det livet med Agnes som påverkar mig. Hur jag märker hur hon växer både fysiskt och psykiskt varje dag, och det känns lite som om allt rusar förbi i ultrarapid. Som om jag kommer vakna upp en dag och den här sommaren kom och for utan att jag riktigt var helt medveten om det. Den Agnes som nu är kommer vara borta och jag har inga riktiga klara minnesbilder av vad som hände. 

Kanske det att mitt liv har gått så snabbt framåt, och fortsätter att göra det utan att jag har kontroll. Att så mycket har hänt den senaste två åren som inte jag egentligen inte kunnat kontrollera, och att jag nu först märker det. Jag som alltid gärna har kontroll (även om jag inte lyckas) plötsigt är i ett skede där det mesta bara sker. Och det finns inget jag kunde göra. Livet håller på, eller inte ens håller på utan har, ändrats och jag måste lära mig acceptera att mycket som skett och kommer är ske är utanför min kontroll. Men känslorna har inte hängt med och nu när de börjar komma ikapp är det lite svårt för mig att veta hur jag ska hantera det. 

Någonting är annorlunda nu. Vad det är vet jag inte ännu, och det behöver inte nödvändigtvis ens vara negativt. Något har bara ändrats. Det ligger i mitt undermedvetna och är påväg upp till ytan. Vad det är vet jag inte. Ännu. Men känner på mig att den här sommaren kommer det komma fram. Varför det blev just nu, den här tiden på året, och om det har något med sommaren att göra eller om det bara är en slump vet jag inte. Men tid lär väl visa vad det är. Jag måste bara forsätta ta ut det mesta av sommaren och hoppas det hjälper mig hitta lite frid och förstå mig själv och vad som är på gång. Jag tror att till hösten kommer jag ha börjat skapa mig en ny identitet.

Nu när jag skriver det här slår det mig att kanske det har att göra med att till hösten ska jag verkligen bli en ny version av mig själv som jag aldrig tidigare varit. Jag kommer inte längre vara hemma med Agnes, vi kommer börja ett nytt sorts liv och jag ska börja skapa mig en ny identitet. I över ett år har jag bara varit mamma, för det var jag någon helt annan och i höst ska jag bli någon helt ny. Och den här sommaren är övergången till det. Vad "det" är, ja det vet jag dock inte. Ännu. Plötsigt blev det här någon sorts terapisession för mig själv som ni fick ta del av. Så varsågod, välkomna in i mitt förvirrade huvud. Vad kommer månne den här sommaren leda till? Kanske det är det här som kallas identitetskris?

18.06.2017 kl. 22:37

en fråga om politiken.

Fick en fråga för någon dag sen som jag känner kräver ett eget inlägg. Mest för att det är något som länge tänkt ta upp med det har liksom inte blivit av. 

fullsizeoutput_95f8

Är det ett medvetet val att du lämnat bort politiken i din blogg? Det skulle vara kul att läsa om varför du ville ställa upp och vad du ger politiken. Eller har du skrivit om det redan?

→ Om det har varit medvetet? Nej faktiskt inte. Det har bara blivit så. Hade faktiskt planer på att skriva mer om det nu inför kommunalvalet, men av någon anledning har jag inte kommit till skott. Det har varit mycket annat med en soon to be ettåring, jobb och sånt som jag prioriterat högre. Men det betyder inte att det inte är viktigt för mig. Agnes har bara varit snäppet viktigare.

Jag ställer upp för att jag blev tillfrågad. Det var alltså inte något som jag själv fick för mig, men politik och samhälle har alltid intresserat mig och jag har också varit lite aktiv inom SU (har suttit i LSK's styrelse som är en del av SU). Så det kändes ändå som ett helt naturligt beslut att ställa upp. Kommunalvalet är ett partival och ju mer kandidater ett parti har desto bättre. Så för mig är det ett sätt att stötta mitt parti, det vill säga SFP. När jag ställde upp var det med tanken om att jag troligtvis inte kommer kunna satsa fullt ut på att göra kampanj, utan det är mer ett stöd. 

Men jag tror också att jag skulle kunna passa i politiken. Jag har intresset, jag står för min åsikt men också villig att höra och diskutera andras. Jag har förutsättningarna att göra min röst hörd och är inte rädd för att göra det heller. I dessa tider när högerrösterna är högre än någonsin så anser jag att vi behöver människor i politiken med mera liberala, humana och jämställda åsikter. Någon som prioriterar de grupper som så lätt förbises. Jobbar för studerande, åldringar och fattiga bästa. Jag vill att vi ska bo i ett land som vi är stolta över, en regering står för saker som jag står för. Och tyvärr tycker jag inte det är så för tillfället. 

Hoppas det här svarade på frågan. Valdagen närmar sig med stormsteg och på söndag är sista chansen att rösta. Jag tycker det är så viktigt att alla som kan tar tillfället i akt och röstar. Om ni bor i Esbo och känner att jag skulle passa, skriv då 724 på lappen. Finns det himla massa fina, duktiga och smarta kandidater både i Esbo och i andra kommuner. Här hittar ni SU's kandidater, och här Svenska Kvinnoförbundets.

04.04.2017 kl. 07:05

en svart dag för mänskligheten.

chocken

Den här bilden postade jag på instagram på morgonen. Igår kväll var jag faktiskt så säker på att Hillary Clinton skulle vinna valet. Tänkte att folk kan väl påriktigt inte vara så dumma att de röstar på någon som Donald Trump. Men när killens alarm ringde och han pickade i mig och sa: "Det ser ut som om Trump vinner" kunde jag inte tro på det. Måste kolla telefonen för att faktiskt kunna tro att det var sant. 

Och ännu när det stod 215-247 (eller vad det nu var) så tänkte jag att nå hon kan ännu vinna. Hon kan ännu gå om, men så plötsligt meddelar de att USA har en ny president. Donald Trump. Och även om jag på bilden ser mest skeptiskt ut så var jag faktiskt mest ledsen. Det kom till och med någon tår, men inte på grund av det faktum att Trump hade vunnit. 

Jag blev så ledsen och mådde rikigt illa på grund av att en man som uttalat sig rasistiskt, nedvärderande, kvinnofientligt, som har sagt att man borde straffa de som gör abort, som vill bygga en mur till mexiko, blir president över kanske den hittills mest kompetenta kvinnliga kandidaten genom tiderna. Att även om hon jobbat inom politiken, i vita huset, betydde det inte något. 

Som jag skrev på instagram så trodde jag att jag skulle få vakna upp och säga till Agnes att nu finns det bevis på att hon kan bli vad som helst när hon blir stor. Men det kunde jag inte. Som tur är hon ännu så liten så hon inte förstår, för jag vet inte hur jag ska förklara hur en man som Trump kan bli världens mäktigaste man. Hur världen än en gång visat att så länge du är man så har det ingen betydelse vad du säger eller gör, hur dåligt du beter dig, du kan ändå bli USA's president. 

Är så fruktansvärt besviken. På valet, på USA's befolkning, på världen. Att det skulle sluta så här trodde jag verkligen inte. Jag har exakt samma klump i magen som efter förra riksdagsvalet. Hillary Clinton fick flest röster av folket, men det räckte inte hela vägen. Populismen vann än en gång. Men lite hopp känner jag ändå. För om millennials (18-34 åringar) skulle fått bestämma (se bilden nedan) så skulle Clinton vunnit överlägset. Och det känns ju lite bra iallafall, att framtiden åtminstone ser lite ljusare ut. 

09.11.2016 kl. 20:37

om man ger sig in i leken får man leken tåla.

Det blev ju ett himla ståhej här på Ratata i februari. En tyckte att det figurerade för mycket smoothiebowls, mens och inredningsbilder på Ratata och en (många) höll givetvis inte med. Eftersom det finns många vardagsbloggar på Ratata är det kanske inte konstigt? Alla har rätt till en åsikt, både de som var för och emot. Och alla har också rätt att försvara sig. Tycker jag. Men sedan eskalerade det hela till en nivå som jag inte riktigt gillar. Personen som skrev det första inlägget ansåg att de som försvarade sig tog sig själva lite för seriöst och svarade till en av de som tog mest avstånd till ett nytt inlägg. Det också helt okej enligt mig, men det borde ha slutat där. 

Personen tyckte sedan att det blev någon sorts häxjakt mot hen och att om man har en åsikt som hen hade så får man motstånd. Och plötsligt blev det hen som började ta sig själv på lite för stort allvar. Dessutom fortsatte hen att hänga ut bloggaren som ställt sig på andra sidan i var och vart annat inlägg. Där passerade hen en gräns som jag inte tycker är okej. 

Om man ger sig in i leken får man leken tåla heter väl ordspråket, och det är precis vad denna bloggare borde förstå. Om hen har en åsikt vill ju förstås andra också dela med sig av sin åsikt i ämnet, oavsett om det är samma eller totala motsatsen. Men det ger hen inte rätten att sedan etsa sig fast vid en av de personer som haft en åsikt och kontinuerligt rikta smått hånande inlägg mot den. Jag hade hoppats på lite mer moget beteende än så. Speciellt av en person som enligt bloggen uppnått en ålder var man räknas som vuxen. 

I ett inlägg lite senare riktar sig personen till Ratatas 10 mest lästa bloggar, och att i dessa förekommer sällan negativa eller kritiserade kommentarer vilket hen anser kan (för att citera) "fucka med huvudet en aning". Till sist ställer hen fråga om vi då tycker det är hälsosamt att inte få någon kritisk kommentar. I och med att jag är en av de 10 bloggarna så vill jag förstås svara på det här. Det kommer sällan sådana kommentarer, iallafall på min blogg, men det gör ändå inte mig högfärdig. Bara för att de flesta som läser min blogg skriver fina saker betyder det inte att jag inte har en distans till allt det och förstår att allt jag skriver inte är det bästa någon någonsin producerat. Lite fiffigare än så är vi nog. 

I kommentarerna under det inlägget är det någon anonym som skriver (för att citera igen) "Nångång bland alla smoothiebowls o marimekkopaitor sku ja vilja läsa om nattångesten som kryper på och pengaproblem bland dessa bloggar, för att kunna identifiera mig själv med dessa människor och få en "behinde the scenes" från den ljusa bloggosfären" och det här är verkligen något som man som vardagsbloggare fått höra sedan urminnes tid och i och med att jag nu troligtvis är en av de bloggar som anonym syftar på så riktar det sig till mig (inte personligen men ändå). Men det är något som stör mig lite i det hela.

Visst skulle jag kunna blogga om min nattångest och pengaproblem, men vad ska jag göra om jag inte har några sådana då? Om min ekonomi är i skick och min nattångest sträcker sig så långt som att jag drömmer mardrömmar om hur jag inte tvättat alla babykläder ännu? Då känns det mer som att håna de som faktiskt kanske har ångest på riktigt eller har seriösa ekonomiska problem. Ska jag då istället hitta på saker för att det ska vara lättare att relatera till mig? Om mitt liv faktiskt kretsar mest kring nyinköpta blombuketter, inredningstankar och serier, ska jag istället ljuga ihop något för att göra min blogg mer realistisk? Visst kanske jag inte laddar upp bilder på mina döda blommor, men det är oftast för att de åker i roskis och ersätts med nya sekunden de dör. Borde jag dra ut på processen och då visa dem för att mer ska läsa min blogg?

Nä, hellre skriver och bloggar jag om det som faktiskt är mitt liv. Och de som då inte gillar det kan klicka in sig någon annanstans. Jag tänker fortsätta blogga om "marimekkopaitor" och fräscha tulpaner. Om jag någon dag vaknar kallsvettig av andra drömmar än hur vi inte hämtat bebins vagn ännu lovar jag skriva om det! 

Tack och hej nu ska jag göra en smoothie, medan kan ni få titta på mina fina tuplaner! 

veckans bukett

(PS. Valde att inte skriva ut någons namn/bloggadress för att jag inte vill hänga ut personerna i fråga ifall de inte vill bli nämnda, vilket jag tycker är den goda ton som alla bloggare borde ha!) 

24.02.2016 kl. 13:05

haters gonna hate, but this is what I ate.

HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

Ni har väl inte missar Miilos (och Hannas!) inlägg om "Haters gonna hate, but this is what I ate"? Tycker hon skrev så klockrent om herrns kritik till ratata. Självklart har alla rätt till en personlig åsikt, och alla kanske inte tycker om frukostar, mens och inredning, men om det är vad majoriteten av bloggarna skriver om så är det väl inte konstigt att det hamnar på första sidan? 

Variation är självklart bra, men då måste man leverera något också! Och bli bättre på att marknadsföra sina inlägg så att en hittar dessa. Själv tycker jag inte det är något fel på någon av de ovannämnda ämnena, utan älskar både att skriva om och läsa om dem. Så i ren protest tänker jag nu bomba er med matbilder because: haters gonna hate, but this is what I ate! 

HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

10.02.2016 kl. 19:27

längtan efter vår och rosaskimrande himlar.

källa.

Det finaste som finns: en himmel i skymning. Kombinationen av rosa, lila, blått och orange. Varmt och kallt i ett. Studen då dag och natt möts och blandas till ett rosaskimrande paradis. Som jag längtar efter våren. För då domineras himlen av rosa skimmer var och varannan dag. Det finns en värme i det som sällan ses under de kallare månaderna. En trygghet.

Är lite i obalans just nu. Gårdagens "äventyr" tog hårdare på psyket än jag trodde det skulle göra. Var helt utmattad igår och sov 12 timmar inatt. Har inte gjort det på väldigt länge. Är fortfarande i någon sorts känslosam berg- och dalbana och känner att jag har alla känslor på utsidan. Tidigare har jag inte känt mig speciellt orolig men plötsligt är det det ända jag känner. Så just nu längtar jag väldigt mycket efter våren. Efter rosaskimrande himlar och en bebis på utsidan. Oron kommer säkert forsätta resten av livet, men förhoppningsvis på ett annat sätt än nu. 

06.02.2016 kl. 18:02

vem klär vi oss för?

I senaste avsnittet av Säker Stil podden pratade Ebba och Emilia om vem vi klär oss för. Alltså när du går upp på morgonen och klär på dig. När du väljer vilken outfit du tänker ha på dig den dagen, vem klär dig för då? Tar du det för din egen skull? För att du ska känna dig bekväm och snygg? Eller klär du dig för någon annan? För att du vill göra en visst intryck på de du ska träffa under dagen eller för kanske för att provocera någon?

Många kanske reagerar här och tänker att man ska alltid klä sig för sig själv och ingen annan. Och visst håller jag med om det, men det finns också vissa tillfällen som du faktiskt måste/vill klä dig för andra. Till exempel inför en arbetsintervju. Helst kanske man vill gå i mjukisbyxor men man vill ju göra ett bra intryck, så då väljer man istället något som gör att man verkar intressant. Agreed?

Personligen klär jag mig kanske 70 % för mig själv och 30% för andra. Min garderob består till största del (okej visst finns de plagg som jag inte har en aning om varför de hänger där) av plagg som jag så gott som alltid känner mig bekväm i. Och oftast när jag väljer vad jag ska ha på mig, väljer jag något som speglar hur jag vill känna mig under dagen. Men också väljer jag något som jag vill att ska ge människor ett visst intryck av mig. Eller så kanske jag vill klä mig extra fin för min killes skull, och då väljer jag något som jag vet han tycker jag är fin i. 

Dit jag vill komma med allt det här är att jag tycker inte det är fel att klä sig för andra personer ibland. Kläder är (för mig iallafall) ett sätt att uttrycka mig och ge mig självförtroende och i det ingår ibland att väcka andras uppmärksamhet. Om det så då är en positiv eller negativ reaktion man söker. Men det är också viktigt att komma ihåg att även om man klär sig för andra så aldrig glömma bort sig själv i det. Så om din partner tycker att du är jätte fin i ett visst plagg, men du känner dig hemsk i det, välj bort det! Välj alltid dig själv först. 

Kläder är till för att spegla vår personlighet och få en att känna sig bekväma i sig själv. Glöm aldrig det! 

källa.

Här är ett moodboard för vad jag är sugen på stilmässigt just nu. Det fina med kläder och andras stil är att den är kanske den bästa inspirationskällan för en själv. Titta på vad andra har på sig och låt dig inspireras till att skapa din egen tolkning om du har svårt att hitta något att ha på dig! 

Vem har sagt att kläder bara handlar om konsumtion? Det finns så mycket annat fint med dem också! 

29.01.2016 kl. 12:29

Låt 2016 bli året då vi slutar kalla varandra hora.

För någon vecka sedan så började ett klipp snurra på min Facebook. Det handlade om en dotter som ber sin pappa om en tjänst. Klippet heter “Kära Pappa” och går ut på att den ofödda dottern pratar till sin pappa från magen. Det handlar om hur pojkar kommer behandla henne när hon blir äldre. Hur hon kommer bli tafsad på mot sin vilja, kallad hora och billig och många andra saker. Hur hon kommer bli behandlad och hur samhället kommer säga att pojkarna skämtar, det är bara så pojkar är.  

Hon berättar också om hur hon blir våldtagen när hon är blir vuxen. Av sonen till en kille som pappan gått i skolan med. Killen var de som alltid drog skämt som var lite på gränsen, sådana som pappan också skrattade åt. Dottern säger att skulle pappan vetat att killens son skulle våldta hans dotter i framtiden skulle pappan säkert sagt åt honom att skärpa sig, men hur skulle han kunnat veta det då?

Men hans son är uppfostrad med sådana skämt, och det formar honom som person. Lär honom att det är okej. I slutet av klippet ber dottern alltså pappan om en tjänst. Att pappan ska göra allt han kan för att stoppa allt som kommer att ske innan det ens hinner börja. Att han inte ska låta hennes bröder kalla andra flickor horor för någon dag kanske någon tror att det är sant. Att han inte heller ska acceptera sexuella skämt som är på gränsen från kompisar och andra killar, för oftast ligger det en liten sanning i dem. Till sist avslutar hon med att säga: “Kära pappa, jag kommer födas till en flicka. Snälla gör ditt för att det inte kommer att vara den största faran av dem alla.”

Jag blev så påverkad av det här klippet. Dels för att det är något som jag som kvinna fått vara med om och se på nära håll när jag var ung. Hur flickor blir kallade hora, hur killar tafsar och objektifierar som om det vore hur okej som helst. Men det påverkade också mig eftersom jag väntar mitt första barn. Och när jag tänker mig att min eventuella dotter ska behöva utsätta för just det. Att pojkar kommenterar hennes utseende, tar på henne fast hon inte vill eller berättar åt alla vilken hora hon är. Jag vill, och tänker, göra allt för att hon inte ska behöva ha det så när hon är fjorton.


Så därför vill jag att vi ska sluta acceptera sådana skällsord. Sluta skratta åt sexistiska skämt. Sluta uppmuntra pojkar (och flickor för den delen också) att använda sig av dessa ord. Säg ifrån. När ni hör någon prata nedvärderande om någon annan, gå dit och be dem att sluta. När vi byter år till 2016 tycker jag det ska vara slut på allt det här, och för att det ska hända behöver varenda en av oss anstränga sig. För ingen vill väl att ens dotter ska bli kallad hora? Eller att ens son ska vara den som kallar någon hora? Inte jag i alla fall.


I och med diskussionen om sexuella trakaserier i media just nu tänkte jag det passade att dela med mig av en ledare jag skrev till mitt sista numret av Studentbladet som tangerar samma ämne.

12.01.2016 kl. 20:13

snart är det hejdå Studentbladet.

studentbladets julglögg

studentbladets julglögg

I torsdags hade vi Studentbladets årliga julglögg på redaktionen. Vi pyntade redaktionen med ljus och girlanger, jag hade bakat en cheesecake med pepparkakor och vitchoklad och så hade vi förstås lite annat smått och gott också. 

Många av våra medarbetare genom året var på plats och det var ett fint sätt att avsluta året på. Nu är det bara en tidning kvar som går i tryck på tisdag och sen är vår tid på Studentbladet slut. SÅ sjukt egentligen. Känns som om jag började där igår. Så sjukt också att vi snart gjort nio fysiska tidningar. Är så stolt över oss att vi fått ihop dem i tid varje gång (okej vi har en kvar så ska inte jinxa det..). Har gjort så många roliga intervjuer och haft möjligheten att låta kreativiteten flöda. Nu är jag väldigt pepp på att forsätta skriva och jobba vidare med andra saker. Men först det sista på sista numret. 

Efter årsskiftet vänta några kurser, fullt fokus på ratata och så förstås bebis! Sen tänker jag förstås också fortsätta skriva och jobbade med bloggen. Vääääldigt pepp på 2016!

12.12.2015 kl. 09:33

när man måste säga nej till roligheter.

Gamla studenthuset och Stockmann en fredagEn bild från en solig fredag i oktober när jag inte alls var stressad utan mest nöjd (det var lönedag också så kan ha varit därför men ändå..).

Hela den här graviditeten har gjort (som tur är!) att jag lärt mig att lyssna på min kropp mera. Har alltid haft svårt att ta det lugnt och har alltid tagit på mig lite mer program än jag kanske skulle ha ork med. Men nu i och med att jag är tröttare än vanligt (och vill gråta så fort jag ens är lite stressad) så har jag fått tänka om lite. 

Så i natt när jag låg vaken och dels angstade över allt jobb som jag måste hinna med under veckoslutet och dels störde mig på ungen för att hen inte kunde ligga still utan prompt (tack  Sandra för hjälpen med världens svårtaste ord haha!) måste härja runt i magen klockan fyra på natten så att jag inte kunde somna om, bestämde jag mig för att nepp det blir ingen julfest på fredag.

Det kommer bara bli ett stressmoment för mig och även hur roligt det skulle vara så skulle jag bara sitta och fundera på allt jobb jag borde sitta och skriva och när jag ska åka hem så jag får tillräckligt med sömn inför lördagen. Måste ändå stiga upp relativt tidigt för att köra till Ekenäs. 

Så idag ställer jag in allt så går att ställa in, sätter mig vid datorn och försöker jobba undan så mycket som möjligt så att stressmolnet ska minska lite. Sen om jag hinner njuta av någon fredag det får vi se, men det problemet tar vi en annan gång! 

Glad fredag iallafall!

11.12.2015 kl. 11:16

världens gravidaste person nr 2.

Brita Zackaris krönika i nyaste ELLE

För att läsa texten, tryck på bilden och sen zooma!

Genialiska Brita Zackari, som förövrigt också är gravid just nu, skrev en så sjukt bra krönika till senaste numret av svenska ELLE. Kan skriva under på allt, ja förutom det där med pizzan. För för mig har allt som går under onyttigt varit otänkbart. Eller okej, egentligen har all mat överhuvudtaget gjort mig illamående, men mest fettig mat. 

Det är ju sjukt egentligen hur en inte kan tänka på något annat än att man är gravid. Jätte tråkigt säkert för alla runt om kring en, men det är ju SÅ stort så hur skulle man inte vilja prata om det hela tiden?!

Och det här med att ha konstant PMS är vääldigt påfrästande. Har gråtit åt så gott som alla så mycket bättre-avsnitt, började storböla när jag såg på ett avsnitt av Mr. Selfridge och de meddelade att Storbrittanien går med i första världskriget, hulkade till sista avsnittet i förra säsongen och första avsnittet i senaste säsongen av Downton Abbey och ja, you get the point. Killen har också fått stå ut med några vredesutbrott och tårar de senaste månaderna... Som att ha mens hela tiden fast utan blod men med en svälld tjockismage istället. 

Ni som varit/är gravida, känner ni igen er eller har era graviditeter varit helt annorlunda? Vill jätte gärna veta! Frossar i allt som har med graviditeterna att göra nu. Bloggar, böcker, poddar, berättelser. Är så fascinerad av att höra om andras upplevelser när det kommer till att vara preggo. Fast inte om ni haft en ljuuvlig gravditet, då kan ni gå och gömmar er. Okej, SKOJA. Vill förstås också höra om det också!

09.11.2015 kl. 13:11
34640EF4-BEBB-458B-8393-B7AD8D6AD320

  Jenna / 24 / Helsingfors

Jobbar som verksamhetledare på Svensk Ungdom, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)su.fi

 

Follow on Bloglovin

SAM_6011_Fotorddd

bokklubben-rund