moodboard för 2017.

1-Sparade bilder40

källor

Tänker inte skriva ner några mål för det här året, för det ger direkt en press på att åstadkomma något och jag vill inte känna mig pressad för det begränsar så mycket. Men ett moodboard är mer tankar över vad jag drömmer om att 2017 ska bli. Jag gjorde ett likadant förra året också, och det blev nu inte riktigt som jag drömt om, men inte långt ifrån. Visst blev det en hel del tights och fläckga tröjor, men det blev också piffgt hem, läppstift mitt i veckan och en del cafébesök med bebis. 

2017 är ett oskrivet blad. Har väldigt lite konkret bestämt. Jag är vårdledig till sista augusti sen efter det är allt öppet. Tanken är att Agnes ska få börja dagis och jag ska börja jobba. Så planen är att i vår/sommar börjar jobbsökandet. Gärna något som jag ska kunna kombinera med mitt slutarbete. Är väldigt peppad på att bli working mama.

Men innan det ska jag och Agnes hänga hemma ännu i åtta månader. Tänker maxa tiden med henne och hitta på massa roligt. Det ska bli så härligt att se henne bli större och större. Dessutom ska vi börja söka lägenhet i vår/sommar och förhoppningsvis få börja planera ett helt eget hem. Men framförallt vill jag försöka njuta. Njuta av Agnes, att få ha läppstift och få egen tid, njuta av kunna både jobba och vara hemma. Försöka att inte hänga upp mig på små jobbiga saker allt för mycket och se det positiva i allt. Maxa så bra jag kan!

Publicerad igår kl. 06:09

dagens.

onsdag

onsdag

onsdag

Dagens frukost: En kopp te och gröt med hallon. Var så trött så det var enda jag orkade laga. 

Dagens look: Hela dagen gick jag runt i leggings och bomullssjkorta med håret halvt i tofs. Mot kvällen bytte jag dock till svarta byxor och en rosa stickad tröja. Kände att jag behövde rycka upp mig lite. 

Dagens program: Haft så händelselös dag, okej ett besök men utöver det så har absolut inget hänt. Vaknade sju av att Agnes bestämt sig för att ta morgon. Vi åt frukost och tittade på tv/lekte. Sen somnade Agnes och jag ganska snabbt där efter. Sov i drygt två timmar. Sen lunch och lek. När killen kom hem åt vi middag och i samma veva kom Sannah hit. Vi snackade ikapp allt som hänt sen sist och gullade med dottern. Nu har Sannah åkt hem, beben och killen har lagt sig och jag ser på The Good Wife.  

Dagens tråkiga: Så tomt på kontot just nu. Januari är alltid en så sugig månad ekonomiskt.  

Dagens fundering: Min hjärna är så tomt atm. Har så svårt att komma in i vår nya rytm vilket göra att jag är konstant trött, likamed funderar inget vettigt.  

Dagens pepp: Blir alltid peppad av att träffa Sannah. Hon ger alltid en så himla bra självförtroendeboost <3

Dagens konsumtion: Inte köpt något idag. Har inte lämnat lägenheten så att. 

Dagens sköna: Två timmars nappen på soffan. Skulle så inte överlevt dagen utan den. 

Dagens oplanerade: Alltså våra dagar är ibland så enformiga när det inte ens händer något oplanerat. 

Publicerad 18.01.2017 kl. 21:04

feministisk litteratur i min bokhylla.

Feministiska böcker

Feministiska böcker

Den här veckan har Finlandssvenska feminister en vecka med utmaningar och en av dem är att inventera i bokhyllan efter feministisk litteratur. Har några böcker på vift som också skulle ha kvalat in, men har är iallfall några av de böcker som jag tycker passar in i den kategorin. 

Kvinnornas Helsingfors av Anna Biström, Rita Paqvalén och Hedvig Rask

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

Genier: samtal om konsten att äga sitt eget liv av Moa Gammel

Det kallas manshat: en bok om feminism av Carin Holmberg

Barnmorskan i East End av Jennifer Worth (finns också som tv-serie på Netflix, tips!)

Not that kind of girl av Lena Dunham

Just kids av Patti Smith

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj

Meddelande av Tove Jansson

Livet & Patriarkatet av Peppe Öhman

Naondel av Maria Turtschaninoff

Publicerad 17.01.2017 kl. 13:27

en lugn vecka tre.

Sparade bilder39

ett, två, tre, fyra

Är det bara jag som tycker att januari går extremt långsamt? Känns som om januari hållit på i en evighet. Längtar så mycket till våren. Men man ska väl leva i nuet och alltså sånt så får väl nöja mig med januari atm. 

Den här veckan så gott som inga planer. Eller på fredag blir ska äntligen Århundradets bokklubb träffas för första gången i år, men annars är det så tomt i kalendern. Ganska skönt i och för sig, ger lite utrymme för spontanitet och allt sånt. Vad ska ni göra i veckan?

Publicerad 16.01.2017 kl. 12:49

söndagstipsarn.

Eftersom jag haft en väldigt händelselös söndag här idag så tänkte jag köra med klassiska söndagstipset. Idén fick jag från the almighty Ellen

Lyssnat på:

Säkert!'s nya låt Snooza som kom ut just efter jul ha gått på repeat de senaste veckorna. Gillar den massor och ser så framemot nytt album i feburari. Dessutom passar den bra denna söndag för önskar så att jag skulle fått snooza men icke, le bebe vaknade just efter sex... mvh, trött förälder. 

 

Tittat på:

Jag hooked på en tv-serie som jag har på i bakgrunden här hemma hela förmiddagen: The good wife. Älskar dramat, miljön (vill så bli advokat när jag ser på det här, samma feelis som jag får av Suits) och så är min favorit Matt Czuchry aka Logan Huntzberger med. Men mest av alla gillar jag den för att huvudkaraktären Alicia är så kick ass. 

Läst:

Har inte läst bok idag men däremot bloggar, tänkte tipsa om tre bloggar jag gillar atm. Alla har bebis (eller ska få) men är ändå inte "mammabloggar" utan handlar mest om annat, men inslag av bebi. 

Johanna Bradford skriver en svensk inrednings- och livsstils blogg med sjuuukt snygga bilder. Får väldigt mycket inredningsinspiration härifrån. Bra söndagsläsning att scrolla igenom hennes inlägg och drömma att lägenheten är lika snygg som denna (fast den egentligen ser ut som om någon skulle ha spytt leksaker och smutsig disk över allt). 

Peppes blogg är väl ganska många redan bekant med men tänker ändå tipsa om den pga ett: Hon skriver så bra och ärligt om alla sidor av föräldraskap och ger inte den skuldkänslan som man får lätt av andra föräldrabloggar *som gör allt rätt*. Tänker så ofta jamen så känner jag också. Två: Bor i L.A och om man ser ut genom fönstret här i Finland säger det väl allt? Och tre: Hennes ungar är så sjukt gulliga. 

Cindy har ingen bebis ännu, men ska snart få, och som relativt nybliven förälder är det så himla intressant att följa med. Någon som säkert så ointressant för de som inte har barn/inte är gravida men så fort jag blev preggo började jag sluka allt relaterat till detta. Dessutom är hon allt jag inte är när det kommer till pyssel. Önskar också att jag skulle kunna ha lust att diy:a och sticka men tycker det är så förbannat tråkigt. Nå, kan titta avundsjukt på Cindys blogg hur hon gör massa fint istället. Som bouns har hon snygga bilder, och det gillar jag ju. 

Publicerad 15.01.2017 kl. 20:17

fredagsplaner och fredagsmusik.

Tre bilder från veckan. 

Bästa dagen i veckan, fredag! Idag är det fredagen den trettonde, och vidskeplig som jag håller jag tummarna för att jag inte är klumpigare än vanligt idag. Riktigt snart ska vi iväg på dagens program, men först ska det matas unge och allt sånt som en behöver göra med en nio månaders. Men före vi kickar igång med dagens program tänkte jag dela med mig två bra låtar som släppts idag:

Miriam Bryants Everything och Linnea Henrikssons Säga mig. Lyssna och njut. Glad fredag! 

Publicerad 13.01.2017 kl. 10:55

vad jag läste förra året.

Böcker jag läst 2016

Hur många böcker har du läst i år?

Tolv böcker och sju ljudböcker. Så nitton sammanlagt. Femton av kvinnor och fyra av män. Eller Lars Kepler är ju 50/50 så nästan uteslutande kvinnor i år!

(Om jag inte glömt någon vill säga, vilket det finns en risk för. Borde så bli bättre på att skriva upp böcker jag läst.)

Vilka böcker läste du?

Fysiska böcker: 

Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Projekt Ines av Anna Lindholm 

Beckomberga av Sara Stridsberg

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen

#döden av Sara Jungersten

Harry Potter and the cursed  child av J.K. Rowling

In Transit av Hannele Mikaela Taivassalo

Flickorna av Emma Cline

Livet och Patriarkatet av Peppe Öhman

Stanna av Flora Wiström

Sommarön av Eva Frantz

Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell

Böcker jag läst 2016

Ljudböcker: 

Eld och djupa vatten av Camilla Grebe och Åsa Träff

Tiggaren av Sofie Sarenbrant

Medan han lever av Elaine Eksvärd

Stalker av Lars Kepler

Eldvittnet av Lars Kepler

Sandmannen av Lars Kepler

Paganinikontraktet av Lars Kepler

Böcker jag läst 2016

Vilka gillade du bäst?

Projekt Ines av Anna Lindholm. Blev helt hänförd av berättelsen och pratade om den konstant medan och efter jag läst den. Det här var helt klart den bästa bok jag läste under 2016. 

Stanna av Flora Wiström. Gillade språket och att den var lätt att hänga med i. Fin berättelse med igenkänningsfaktor. 

#döden av Sara Jungersten. Hög igenkänningsfaktor och väldigt välskriven. Som ni märker, två saker jag gillar i böcker. 

Vilka gillade du inte?

Beckomberga. Fint språk men kom aldrig in i berättelsen vilket gjorde mig irriterad. 

Har du upptäckt någon ny favoritförfattare?

Hannele Mikaela Taivassalos språk var helt sjukt fint.

Har du läst någonting i andra genrer än du brukar?

Nä inte egentligen, men fick ju Lars Huldén i julklapp så tror jag ska läsa mer diktsamlingar 2017.

Böcker jag läst 2016

Vilket bokomslag var snyggast?

Helt klart In Transit.

Valde du att läsa någon bok bara på grund av omslaget?

Nope, i år har jag valt böcker pga andra faktorer. 

En bok du påbörjade men aldrig slutförde?

Naondel. Bara för att jag började läsa någon annan, men snart ska jag läsa den!

Din bästa läsplats 2016?

Sängen före jag börjar sova.

Böcker jag läst 2016

Vilka böcker hade du sett fram emot mest under 2016 och hur var de att läsa?

Projekt Ines och den var verkligen över förväntan. Harry Potter obv och den gillade jag också faktiskt även om den fått en himla massa kritik. 

Vilka böcker ser du fram emot att läsa 2017?

Naondel av Maria Turtschaninoff och Meddelande av Tove Jansson som väntar på mig i bokhyllan. Sen skulle jag gärna läsa Philip Teirs Så här upphör världen, Minna Knus-Galáns Projekt Panama och kanske mest av alla denna: Bulevarden och andra texter av Tove Jansson.

Hade du något mål med din läsning under 2016?

Nej, för visste att det skulle säkert bli svårt att få ihop bebis och läsa så räknade med att inte hinna läsa något.

Vad är ditt mål med din läsning under 2017?

Minst en i månaden men gärna mer. Tänker att de är bäst att inte ha för höga mål för då blir jag så irriterad om jag inte klarar det.  

Böcker jag läst 2016

Listan hittade jag hos Amanda

Publicerad 12.01.2017 kl. 08:26

julklappslyx.

Årets julklappar

Årets julklappar

Årets julklappar

Årets julklappar

Är ni trött på 2016- och julinlägg ännu? Orkar ni med ett till? Nå ni har inget val så här kommer ett iallafall. Tänkte visa några av mina julklappar. Har lyxen att ha ljuvliga familjemedlemmar och vänner som ger så fina presenter. Allt är uppackat och det mesta i användning, men här är några jag hann fota innan de åkte iväg till sina nya platser. 

Mer av marimekkoporslinet jag samlar på, ett kit för kreativitet av Sannah med te, anteckningsblock och handkräm, ljuvliga marimekkolakan, en bok av Lars Huldén, mini Versace-parfym och Värvetspelet. 

Publicerad 11.01.2017 kl. 08:39

ratata hjärta sandra beijer.

Bild: Rikkard Häggbom.

Nu är äntligen det evenemang som jag och mina kolleger på Ratata/KSF media hållit på och planerat: En föreläsning med Sandra Beijer! Den 1:a februari klockan 17:30 vid Amos Andersons konstmuseum. Alla info hittar ni här. Över hälften av alla biljetter har redan gått åt, så om ni vill komma ska ni vara snabba. 

Ska bli så spännande att få träffa och lyssna på Sandra, och hoppas att ni också tycker det och vill komma. Det är stunder som det här jag älskar mitt jobb, när man får ordna evenemang som detta. Ser såå framemot det! <3

Publicerad 10.01.2017 kl. 08:51

vecka två.

Sparade bilder38

ett, två, tre, fyra

Tänker börja det här inlägget med ett HURRAA. Agnes sov genom hela natten i natt!!! Vaknade första gången halv sju, åt lite bröst och somnade sen om och sov till nio. Alltså ni fattar inte känslan. Perfekt början på veckan.

Den här veckan har vi himla massa planer. Idag står vaccinspruta åt le bebe och tvätt på schemat. Imorgon ska vi på kaffe i stan, onsdag är än så länge ganska tom men på torsdag har jag möte och så på fredag ska vi och hälsa på till Ida och Ines. Till helgen kommer svärisarna och renoveringen forsätter. Och förhoppningsvis har vi slutat snora så vi kan åka på årets första babysim. 

Skönt att vara back on track med vardagslivet igen, och förhoppningsvis är det från och med idag nätterna svänger. Håller tummarna för det. Nu måste vi rusa! 

Publicerad 09.01.2017 kl. 11:59

2016 mest lästa inlägg.

en vardag


Tänkte vi skulle ta en titt på mina tio mest lästa inlägg det här året. Förra året var ett ganska stort år på det privata planer, och det märks också på de mest lästa. Där emellan slank det in några bubblare. Men ja, denna unge ovan blev suprise suprise årets huvudperson. Nå, nu tar vi en titt! ↓

→ På tionde plats kommer ett inlägg med bilder från vår lägenhet när vi var nyinflyttade. 

→ Det nionde mest lästa inlägget var om man ger sig in i leken får man leken tåla. Om den hetsiga debatten som figurerade på Ratata i februari. 

→ På plats åtta ligger ett inlägg om en outfit från när jag var jättegravid och vi var och shoppade vagn

→ Sjunde plats går till ett inlägg om att vi äntligen hitta en lägenhet.

→ Det sjätte mest lästa handlade om babyshowern som mina fina vänner fixade

→ Femte inlägget är bara några veckor gammalt och handlade om 2017 och att jag ska ställa upp i kommunalvalet

→ På fjärde plats hamnar inlägget om lanseringen av Mama Bites Back-bloggen

→ Tredje plats går till inlägget där jag berättade att vi förlovat oss! 

→ Det näst mest lästa inlägget från 2016 handlade om mammalådans innehåll och mina favoriter i den

→ Och det absolut mest lästa inlägget var förstås det om att Agnes kommit till världen!

Publicerad 08.01.2017 kl. 08:22

berättelser från småbarnslivet.

Agnes nio månader

Ni glömmer väl inte att titta in på Mama Bites Back nu som då? Ikväll skrev jag till exempel om denna lilla dam som blev nio månader i veckan och som vi försöker få att sova hela natten. Vilken alltså resulterat i att denna vecka varit extra tung.

Men mer om det och annat som har med småbarnslivet att göra kan ni ju som sagt läsa om där!

Publicerad 07.01.2017 kl. 22:30

alla böcker fick det att låta som om männen tvingade in tjejerna i det. Det var inte sant, inte alltid.

Flickorna av Emma Cline

Jag har läst en himla massa på sistone. Under december läste jag ut fem böcker (!!), varav tre på under en vecka. Helst sinnes. Vet inte när jag senast haft ett sånt tempo på mitt läsande. Hur som helst. Tänkte förstås blogga om alla men det kommer ta sin lilla tid, så vi börjar med den jag läste först, vår senaste bokklubbsbok, Flickorna av Emma Cline. 

Flickorna av Emma Cline

Så här står det om den på Adlibris: "»Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.«

Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt.

I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död."

Flickorna av Emma Cline

Boken är alltså löst baserat på historien om Charles Manson. Hade tänkt skriva massor om den, men så skrev Kaneli så himla bra så tycker ni ska läsa hennes text om boken istället. 

Flickorna av Emma Cline

Visst fanns det saker jag inte riktigt fastnade för. Hoppande fram och tillbaka i tiden är inte riktigt min grej som ni kanske märkt, och det tog ett tag innan jag fastnade. Men i slutet av boken kunde jag knappt sluta läsa och det blev bara mer och mer spännande. Om ni tänker läsa den, googla inte något om Charles Manson före, det spoilar boken lite då. Efteråt googla jag förstås en massa, ville bara veta mer. 

Den får hur som helst fyra av fem av mig. Jag var enda som inte gav en femma i bokklubben, så den fick högst betyg i bokklubbens histora. Mer än godkänt! 

Publicerad 06.01.2017 kl. 08:32

ett steg närmare kulturtant.

Nya glasögon

Nya glasögon

Nya glasögon

Har helt glömt bort att visa! Som ni kanske skymtat förbi på några bilder så har jag nya glasögon. Väldigt pepp på detta. Jag ser för de som inte vet vääldigt dåligt, och i höst märkte jag dessutom att det blivit ännu sämre. Tänkte först att jag skulle vänta tills jag ammat färdigt, men i och med att det började bli tungt för huvudet och jag inte ens kunde köra bil mera insåg jag att det var dags för ett par nya.

Så det blev dessa! Ett par runda fina från Ray-Ban. Lite mer annorlunda än de jag haft tidigare men gillar att de är speciella. Nu är jag ett steg närmare mitt mål i livet, att se ut som en kulturtant. 

Nya glasögon

Så en selfie från dagen jag hämtade ut dem på. Här tillsammans med mitt nya favorit läppstift från NYX i färgen Snow White. All good in the hoods. 

Publicerad 05.01.2017 kl. 08:54

glimtar från en januaridag.

en januaridag

Igår vaknade vi upp till en vit värld. Trött efter en dålig natt men det bryr sig inte le bebe om så det var bara att masa sig upp. Tände ljus (använder sinnesjukt många kronljus just nu, det brinner i ett här) och åt frukost. 

en januaridag

Killens pappa är här i veckan eftersom killens bror håller på med renovering så de är och hjälper till. De åkte iväg till lägenheten och jag och Agnes gav oss ut i detta väder för att hämta paket i stan. När vi kommer över bron till Gräsviken såg man absolut ingenting. Det var lite vått att promenera i snöyran, men desto mysigare när vi väl kom hem och jag fick klä av mig alla våta kläder och titta på det inifrån. 

en januaridag

en januaridag

Målet med besöket till stan var att hämta dessa två paket från Zara. När jag var i Malax scannade mamma och jag Zaras rea och beställde en hel hög med finfina kläder till Agnes. Plus födispresent åt lillebror och en grej till mig själv (såklart!). Har jag sagt att jag, ehm, gillar rosa just nu? Colorcodeade ett paket också tydligen. 

en januaridag

Med Agnes sov dagssömn i hallen passade jag på att äta lunch och netflixa lite medan jag hade möjlighet. Colorcodear tydligen allt i mitt liv atm. Viktigt med att allt matchar och så vidare. 

en januaridag

Sen vaknade Agnes och hon fick sin lunch, pottbesök (alltså jag förstår inte, måste googla potta varje gång jag skriver det för kan inte för något i världen komma ihåg hur det stavas. Varför är det ett så svårt ord att komma ihåg??) och sånt. När hon var nöjd att pyssla på golvet passade jag på att paketera in Rasses present. Sjukt att min lilla skitunge till bror fyller 21 imorgon. Är inte jag typ så gammal?

Nåja, Tycker ni inte annars att detta presentpapper från Ikea är typ det snyggaste ever? Älskar färgkombinationerna. Vill ha det på allt i mitt liv. 

en januaridag

Dessa skor låg också i paketet. Snyggaste skorna jag sett på länge. Älskar färgerna och den tjocka sulan. Attans bara att de kom så mycket snö idag att det inte riktigt är sneakers väder...

Resten av eftermiddagen spenderades med att tvätta och fixa kläder, städa och försöka få Agnes att sova på balkongen. Gick sådär. I Malax sov hon i två-tre timmar ute på gården, så tänkte att försöka få henne att göra samma här på balkongen, men hon sover max en halvtimme. 

en januaridag

Till sist tänkte jag visa vår lilla ek! I höstas samlade vi ihop en hel hög med ekollon, och en har nu tagit sig ordentligt. Vi har en till i vatten som hade svans men som jag lyckas bryta av så nu hoppas jag på att det ska börja växa på nytt. 

Det blev ett ganska ytligt inlägg idag men så tycker jag det får bli ibland. Ibland tycker jag man måste få skriva om "endast" ytliga fina saker. Ibland orkar jag inte skriva om jobbiga nätter, kämpiga dagar och trotsig unge. Bloggen är mitt safeplace där jag skriver om bara det jag känner för, om det så är colorcodead lunch och shopping. Vad tycker ni om det, blir det störande om det blir mycket sånt och lite vardagsgnäll? Vad vill ni isåfall hellre läsa om?

Publicerad 04.01.2017 kl. 08:55
 

Jenna / 23 / Helsingfors

Jobbar som evenemangsproducent, skribent, är mamma till Agnes och bokälskare. Är också hetsig feminist, förälskar mig i främmande städer och gillar att argumentera.

Min blogg är lite som mitt anteckningsbok där jag skriver om min vardag, saker jag läst, inspiration och åsikter. Just nu är jag vårdledig, jobbar som evenemangsansvarig på Ratata, bloggar och ställer upp i kommunalvalet i Esbo 2017. 

Kontakt: 

jenna.vierinen(a)gmail.com / jenna(a)ratata.fi

 

Follow on Bloglovin

 

 

Visit Jenna Vierinen's profile on Pinterest.

SAM_6011_Fotorddd